De meeste kinderen zijn van nature niet bang voor honden. Vaak is het hen aangeleerd om bang te zijn.
De meeste kinderen zijn van nature niet bang voor honden. Vaak is het hen aangeleerd om bang te zijn.

Kinderen en honden

Algemeen 599 keer gelezen

Nederland is een dicht bevolkt land met veel hondenbezitters. Er is dus grote kans dat jij, met je kind, ergens een hond tegenkomt of er zelf één hebt. Honden en kinderen kunnen een prima combinatie zijn. Ze worden vaak tot elkaar aangetrokken en kunnen heerlijk met elkaar spelen en ravotten. De meeste kinderen zijn van nature niet bang voor honden. Vaak is het hen aangeleerd om bang te zijn. Meestal door volwassenen die zelf bang zijn voor honden.

Door het gedrag van spelende kinderen; rennen en springen, kan de hond “geactiveerd” worden. Hij denkt dat er gespeeld wordt, en dat is misschien ook wel zo, maar hij is niet altijd uitgenodigd. Hij rent er naar toe en wil meedoen. Als een kind dan wegrent, gaat de hond er achteraan en doet wat honden onder elkaar in zo’n geval soms ook doen; hij hapt. En in z’n enthousiasme soms iets harder dan de bedoeling is, met alle gevolgen van dien. Gescheurde kleding en soms raakt het kind gewond. Mensen begrijpen deze reactie van een hond vaak niet en denken dat hij agressief en vals is.

Wanneer een kind angstig reageert en gaat gillen kan een hond soms wel agressief reageren.
Als je kind echt angstig is en er komt een hond op hem afgerend, leer je kind dan dat hij rustig moet blijven staan, ontspannen, niet gillen en de hond negeren. Niet aankijken dus. En wachten tot mama, papa of de eigenaar van de hond komt.

Er zijn natuurlijk ook veel kinderen die een hond ontzettend leuk vinden en graag willen aaien of knuffelen. Vertel je kind om nooit zomaar een hond te benaderen. Leer je kind om altijd eerst toestemming te vragen aan jou én de eigenaar of hij de hond mag aaien. Een hond vind het niet altijd prettig om op zijn kop geaaid te worden en al helemaal niet om geknuffeld te worden.

Wanneer de hond ligt te slapen mag je hem niet onverwachts aanraken. De hond kan dan schrikken. Net als een mens kan een hond diep in slaap zijn. Hij zou dan van schrik zomaar kunnen bijten.

Aai een hond ook liever niet wanneer hij eet of met een kluif of speeltje bezig is. Sommige honden hebben een sterke buitdrift. Dit betekent dat hij wat hij heeft, ziet als iets dat van hem is en verdedigt dit met zijn tanden. Ook in dit geval zou hij dus kunnen bijten.

Laat kleine kinderen ook nooit zonder toezicht met een hond alleen. Houd altijd als ouder altijd toezicht. Wanneer bovenstaande in acht worden genomen, voorkom je gevaarlijke situaties en kan je kind veilig omgaan met een hond.

Tekst: Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige www.VitaDier.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant