Tekst: Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige VitaDier Ouddorp
Tekst: Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige VitaDier Ouddorp

Liefde gaat door de maag, ook bij huisdieren

Algemeen 489 keer gelezen

Welke dierenliefhebber herkent het niet: de hond of kat even wat lekkers toestoppen, gewoon omdat we ze lief vinden. Die liefde maakt ons echter blind voor de gevolgen van al dat lekkers.

Helaas zijn veel huisdieren te zwaar, soms zelfs zo zwaar dat we over obesitas kunnen spreken. 65% van de honden is te dik, bij de katten is dat maar liefst 95%! Veel eigenaren beseffen niet dat dit grote gevolgen kan hebben voor hun dier. Net als bij de mens, houdt overgewicht grote gezondheidsrisico’s in! Je geniet langer van je hond of kat als deze op het ideale gewicht gehouden wordt! Daarnaast verhoogt zonder al die overtollige kilo’s ook de levensvreugde van je dier.

Gezondheidsrisico's
Veel honden- en katteneigenaren lijken de liefde voor hun dieren te uiten door ze (te) veel eten te geven. Ze overvoeren en trakteren hen, terwijl de huisdieren eigenlijk veel energieker en beter af zouden zijn als ze een gezond gewicht zouden hebben. Veel baasjes realiseren zich niet dat hun dieren (veel) te zwaar zijn, met de grote gezondheidsrisico’s van obesitas tot gevolg.

Welke risico’s loopt een dier met overgewicht? 
Suikerziekte, levercirrose en andere leverkwalen, hartfalen, gewrichtsproblemen, kortademigheid, verhoogd risico bij narcose bij een noodzakelijke ingreep, spijsverteringsproblemen met verstopping of winderigheid.

Te dik of niet?
Twijfel je of je hond of kat wel een gezond gewicht heeft? Laat hem controleren door onze voedingsdeskundige. Is het nodig dat je huisdier afvalt, dan kan VitaDier je daarin adviseren en begeleiden met hun ‘weightcare programma’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant