De flamingo's zijn één van de blikvangers in faunapark Flakkee.
De flamingo's zijn één van de blikvangers in faunapark Flakkee.

Faunapark Flakkee is weer open voor publiek

Algemeen 948 keer gelezen

Nieuwe-Tonge- Coronavirus of niet. Petra Blokker, eigenaresse van faunapark Flakkee aan de Duivenwaardsedijk in Nieuwe-Tonge en haar medewerkers laten zich daardoor niet uit het veld slaan. En dus werd op 15 mei deze unieke dierentuin weer geopend.

Die datum kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Blijdorp ging rond die tijd weer open. Het faunapark heeft, evenals de grote broer, een dierentuinvergunning. Dus, zo redeneerde Petra, stonden voor haar troetelkindje de seinen op groen. Na veel heen en weer gebel en gepraat met de veiligheidsregio en met heel veel steun van een ambtenaar van de gemeente, bleek dat inderdaad het geval. 15 mei werd daardoor een feestdag.

Steun
‘s Winters is het faunapark gesloten. Eind februari gaan de poorten weer open. Helaas, in 2020 mocht dat niet zo zijn. Het weer werkte van geen kanten mee. Eerst gooide de overvloedige regen roet in het eten. Daarna volgde een periode waarin de storm de overhand voerde. En toen kwam er de gedwongen sluiting als gevolg van het Coronavirus.

Hoe te overleven? Bij de pakken neerzitten is iets wat Petra niet kent. Via social media zette zij een adoptieprogramma op. En dat sloeg enorm aan. Velen, zowel uit de regio als ver daarbuiten, reageerden spontaan. Vrijwel alle dieren werden geadopteerd. Maar ook kwamen er spontaan giften binnen. ‘Ontroerend’, zo blikt Petra terug op deze periode. En zonder ook maar iemand tekort te doen, vertelt zij over een gift van €3,00 gedaan door een oudere dame, die dat van haar weekgeld gespaard had. Heel veel hartverwarmende reacties hebben haar en haar medewerkers een enorme steun in de rug hebben gegeven. ’Ik besefte toen pas in volle omvang hoe de mensen het faunapark waarderen’.

Ondanks alle financiële inspanningen van degenen die het faunapark een warm hart toedragen, lijdt deze periode tot een groot verlies. Allerlei geplande activiteiten, zoals trouwerijen, bedrijfsuitjes en Pasen konden geen doorgang vinden. Ook de horeca brengt geen inkomsten in the laatje. Petra schat de gederfde inkomsten op zo’n 60.000. Dus alle bijdragen blijven welkom.

Bezoekers weer welkom
De gedwongen sluitingsperiode is benut voor extra onderhoud en verzorging van park en dieren. Maar er is meer gebeurd. Er zijn weer nieuwe dieren in het park te bewonderen, zoals twee eekhoornsoorten. Van één soort, de Birma, zijn er maar 2 in Nederland. Meer aanwinsten: de zebra mangoeste, de grijswangneushoornvogel en de roodstaartbuizerd. Ook de neushoornvogel Zazu, bekend uit de Lion King, is in het park te bewonderen.
Het park houdt zich streng aan de RIVM-maatregelen. Mede daardoor kunnen per dagdeel maximaal 50 bezoekers worden ontvangen. Toegangskaarten moeten op de website gereserveerd worden. Zo kunnen toch weer velen genieten van deze unieke recreatiemogelijkheid op het eiland. Info: www.faunaparkflakkee.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant