Trots toont Marinus van Balen zijn meer dan verdiende onderscheiding van SeniorWeb.
Trots toont Marinus van Balen zijn meer dan verdiende onderscheiding van SeniorWeb.

Supervrijwilliger Marinus van Balen krijgt onderscheiding

Algemeen 515 keer gelezen

Middelharnis- Wat doe je als je 52 jaar bent en stopt met werken? Dan ga je je inzetten voor de gemeenschap. En hoe doe je dat het best? Juist: door vrijwilligerswerk te doen. Dat nu vormt al 24 jaar de corebusiness van Marinus van Balen.

Door Henk Blanke

Marinus van Balen is altijd al een bezige bij geweest. Toen hij stopte met werken, pakte hij gelijk zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. En dat deed hij op een aantal fronten. Zo werd hij secretaris van FNV Bondgenoten G-O, een functie die hij 16 jaar vervulde. Daarnaast kon de ledenraad van Woongoed GO 13 jaar lang van zijn kennis gebruik maken. Marinus werd ook voorzitter van de ANBO Midden en West Flakkee. Maar liefst 15 jaar stond hij aan de basis van allerlei activiteiten die ouderen actief lieten deelnemen aan het maatschappelijk gebeuren. Zonder afbreuk te doen aan alle andere zaken die Marinus tot stand bracht, was het opzetten van computercursussen voor senioren wel het belangrijkste en daarmee het meest ingrijpende voor deze doelgroep. Aanleiding voor dit in 1999 gestarte ‘avontuur’ was een bericht in de media, waarbij de Rabobank te kennen gaf iets voor ouderen te willen gaan doen. Marinus reageerde direct. Na overleg met de toenmalige directeur, de heer W.A. Coremans, werd besloten het ANBO-bestuur in de gelegenheid te stellen computerlessen voor ouderen te gaan opzetten. En zo startte de eerste lessencyclus voor senioren die ingewijd wilden worden in de mogelijkheden van de computer. Dit alles onder de bezielende leiding van Marinus van Balen.

Ontwikkelingen
In 2001 startte de Rabobank op ludieke wijze haar internetsite. Met het doorknippen van een touwtje, dat twee blikjes met elkaar verbond (vroeger was dit de telefoon van vele kinderen) werd de ’goede ouwe tijd’ voorgoed achter gelaten. Marinus was de geestelijke vader van deze symbolische handeling. Rabobank Middelharnis werd de thuisbasis voor de computercursussen. Vele senioren werden tot 2013 daar computerwijs gemaakt. In dat jaar volgde de verhuizing naar de huidige locatie: het gebouw aan de Rottenburgseweg in Middelharnis.

SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke organisatie die zich o.a. ten doel stelt het computergebruik bij senioren te stimuleren. Het was een grote stap vooruit toen er in 2010 een samenwerking ontstond tussen de ANBO, de Rabobank en SeniorWeb. Spin in dit samenwerkingsverband was uiteraard Marinus van Balen. Op de locatie Rottenburgseweg waren de faciliteiten optimaal. Daardoor konden meer cursussen per jaar gegeven worden. De ANBO trok zich in 2017 terug. Geen probleem. Stichting SeniorWeb Middelharnis ging zelfstandig door met de cursussen. Inmiddels werd Marinus bijgestaan door vele vrijwilligers, die allen zijn enthousiasme deelden. Nu, 10 jaar na de start van SeniorWeb kunnen zo’n 1400 ouderen zich de trotse bezitters noemen van een certificaat voor het succesvol afronden van de beginnerscursus en de cursus voor gevorderden. Een geweldige prestatie die een bijdrage geleverd heeft aan de emancipatie van senioren.

Onderscheiden
Voor al de inspanningen die hij geleverd heeft om ouderen de digitale vaardigheden bij te brengen, kreeg Rinus van Balen vorige week een gouden speld toegestuurd door het bestuur van de stichting SeniorWeb. Helaas: toegestuurd, te wijten aan de Coronacrisis. Normaal gesproken zou hij dit kleinood persoonlijk opgespeld hebben gekregen op de jaarlijkse, landelijke Ambassadeursdag. Onmogelijk in deze tijd. De waardering in er echter niet minder om.
En wat wordt de toekomst? ‘Gewoon, doorgaan’, is de nuchtere constatering van Marinus. In september starten de nieuwe computercursussen weer. Hij blijft aan de basis daarvan staan. En dat combineert hij met nog een aantal andere bestuurlijke functies, zoals penningmeester RO HWGO (Reizigers Organisatie Hoekse Waard, Goeree-Overflakkee) en voorzitter van de badmintonvereniging BC Racket Team Nieuwe-Tonge. Zijn onderscheiding is dan ook meer dan verdiend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant