Uitvaartcentrum Media Vita in Middelharnis. (Eigen foto)
Uitvaartcentrum Media Vita in Middelharnis. (Eigen foto)

Eerbied, zorg, warmte en medeleven in corona tijd

Algemeen 577 keer gelezen

Middelharnis – Eerbied en zorg voor de overledene, tijd, warmte en medeleven voor de nabestaanden zijn de sleutelwoorden van de persoonlijke benadering van Uitvaartverzorging M.H. van de Ven uit Middelharnis. In deze tijd van het tegengaan van het corona virus en de maatregelen van onder andere anderhalve meter afstand van elkaar, is dit nu ook van toepassing. Hoewel voor alle partijen een moeilijke tijd, merken eigenaar Giel van de Ven en zijn medewerkers ook begrip in hun werkomgeving. Ze willen er graag zijn voor álle families en nabestaanden. Want iedereen heeft elkaar zó nodig!

Door Cora de Boed

"Niet alle mensen die in deze lente van het jaar 2020 overlijden of daarvoor al, hoeven niet aan het corona virus te hebben geleden. Toch wordt er geen onderscheid gemaakt. Bij het eerste familiebezoek thuis komt alles ter sprake, had de overledene corona of niet? Thuis moeten er al maatregelen genomen worden", vertelt Giel van de Ven. "We gaan geheel in de stijl van de maatregelen die ons door het kabinet zijn opgelegd als uitvaartverzorging. We dragen schorten, haarnetjes voor op het hoofd, een veiligheidsbril en natuurlijk ook mondkapjes. Ook voor de overledene gebruiken we beschermingsmateriaal, om besmetting tegen te gaan. Daarna wordt de overledene vervoerd naar uitvaartcentrum Media Vita, waar de laatste zorg plaatsvindt. Dat gaat op dezelfde wijze als altijd, maar wel met de juiste maatstaven die in deze tijd gelden. Dat is ook om onszelf te beschermen.
We hebben intensief contact met de directe familie, maar wel op afstand. En dat dit nu juist op deze manier moet, vinden wij heel verdrietig. Ons gevoel zegt dat we het graag anders zouden zien, maar dat mag en kan nu eenmaal niet. Laatst met het mooie weer, hebben wij bij een familie de uitvaart tot in de puntjes in de tuin besproken. Alles op afstand, ook buiten. Maar wij beseffen ook wel, dat verdriet en vooral onmacht overal hetzelfde is en dat mensen er soms geen weg mee weten, nu ze anderhalve meter van elkaar moeten zitten of staan als ze in de nabijheid van hun geliefden zijn. Gelukkig is het wel mogelijk onze rouwkamers te bezoeken met daarin de geliefde man, vrouw, vader, moeder, kind, broer, zus, of andere familieleden, maar slechts alleen of met iemand anders en op voldoende afstand. Anders gaat het echt niet. En dat is bijna ondraaglijk, het doet zo'n zeer."

Rouwcentrum
Als de familie het gemakkelijker vindt om de wensen rondom de uitvaart of crematie te regelen in Media Vita, kan dit ook. Zeker als mensen kleiner behuisd zijn, is het lastig en om dan anderhalve meter afstand van elkaar te houden. In Media Vita is de ruimte groot genoeg om te praten en alles rondom de uitvaart te organiseren. "In deze tijd om het virus te bestrijden mogen er ook geen condoleances plaatsvinden. Wanneer u de familie wilt condoleren, kunt u dit in deze tijd het beste telefonisch doen, via de mail of via een kaartje naar het correspondentieadres van de familie. Want niemand mag handen schudden. Terwijl wij zo graag die warmte willen bieden, is nu alles zo anders… Er vindt wel rouwbezoek plaats, in kleinere groepen. Bij binnenkomst staan er dispensers met alcohol om de handen te ontsmetten voordat de aula wordt betreden."

Dertig personen
Giel: "Tijdens de afscheidsdienst mogen er maximaal dertig personen in de ruimte aanwezig zijn en dat is inclusief de uitvaartverzorger, twee dragers en een dominee van de kerk waar de overledene aan verbonden was of een andere, externe uitvaartspreker. Ook mag er geen koffie en thee worden geschonken en ook niets presenteren als koekjes, cake of broodjes achteraf. Toch blijft onze persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan en wij begeleiden iedereen bij de gehele uitvaart of crematie in een crematorium. Ook hier geldt: niet meer dan dertig personen in de ruimte. Om te zorgen dat toch iedereen iets kan meekrijgen van de uitvaartdienst hebben we in samenwerking met 'Bounce & more' een camera opgehangen in de aula. Op deze manier kunnen familie, vrienden en bekenden live met de uitvaart meekijken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant