Nu nog een vrijwel gesloten tramremise in het RTM museum. Hopelijk gaan alle deuren 2e pinksterdag weer open.
Nu nog een vrijwel gesloten tramremise in het RTM museum. Hopelijk gaan alle deuren 2e pinksterdag weer open.

Ook in Coronatijd werkt het RTM-museum aan de toekomst

Algemeen 337 keer gelezen

Goeree-Overflakkee- Alle recreatieve voorzieningen moesten in maart sluiten. Zo ook het RTM-museum aan de Brouwersdam. Hoe is deze zwarte periode verlopen? Een vraaggesprek met de waarnemend secretaris, Wim van Eijk.

Jullie hebben geen opening gehad. Is daar iets voor in de plaats gekomen?
De start van het museumseizoen op 1 april en de start van het rijseizoen op 2e paasdag zijn niet door gegaan. Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag zijn de volgende rijdagen die in ons normale jaarschema staan. De regels die de overheid hanteert na 21 mei bepalen of deze dagen door kunnen gaan en in welke vorm. We hebben wel de keuze gemaakt om tot eind augustus de speciale dagen en combitochten te schrappen. We kijken naar de mogelijkheid om het seizoen te verlengen en deze dagen alsnog in te plannen.

Jullie werken met vrijwilligers. Zijn die nog steeds aan het werk en zo ja: hoeveel? Werken die onder de strikte maatregelen van het RIVM?
We hebben toestemming om de werkzaamheden op de remise voort te zetten. Dat gaat onder de strikte regels die van kracht zijn. Maar als eerste geldt dat vrijwilligers zelf een keuze maken om thuis te blijven of om werkzaamheden te doen bij de tram. De gezondheid van de vrijwilligers staat veruit bovenaan. Als werkzaamheden daardoor worden vertraagd, is dat echt van ondergeschikt belang. Onze kantine is nu verplaatst naar het museum, zodat we de koffie en de boterham op gepaste afstand van elkaar kunnen nuttigen.
We zorgen dat de werkzaamheden zo verdeeld zijn over het terrein dat de 1.5 meter wordt gehaald. We werken nu met ongeveer 10 vrijwilligers op de werkdagen van de tram, dat is de helft van de normale bezetting. De werkzaamheden zijn verdeeld over onderhoud van de baan, onderhoud materieel en onderhoud museumgebouw.

Wat zijn de gevolgen voor de voortgang van alle werkzaamheden? Van herstel, reparatie tot bouw?
Het baanonderhoud hebben we tot april 2022 teruggebracht tot het absoluut minimum. Jaarlijks besteden we daar ongeveer €50.000 aan. Voor de komende periode hebben we het teruggebracht tot €8.000 per jaar. Verbeteringen en investeringen schuiven we door naar de jaren 2023 en verder. De restauratie van loc56 en de Sperwer gaan deels door. De werkzaamheden aan project loc37 en herstel en reparatiewerkzaamheden aan het overige materieel liggen stil. We pakken geen nieuwe projecten op.

De kosten gaan door. Wat is de financiële schade?
De directe inkomsten uit bezoekers bedroeg €136.000 in 2019. We kunnen niet inschatten welke inkomsten we uit bezoekers krijgen in 2020 en 2021.
Als stichting hebben we een worst case scenario uitgewerkt. Tot 1 april 2022 hebben we de inkomsten en verplichtingen op een rijtje gezet, er van uit gaande dat we niet kunnen rijden. We komen aan het eind van de periode, maart/april 2022, €9.000 tekort.
Gevolg is dat de reserve voor werkzaamheden op €0,00 staat aan het eind van de periode.
De reserve, bedoeld voor werkzaamheden, wordt gebruikt voor het voldoen van de vaste lasten. Het coronavirus heeft een direct gevolg voor ons in 2020 en 2021. Maar de jaren daarna moeten we het wegvallen van de reserve en het onderhoud inlopen. We gaan er nu vanuit dat we eind 2025 weer op het oude niveau zitten.

Kunnen jullie een beroep doen op een financiële bijdrage van een of andere instantie?
Door het overkoepelend orgaan HRN (Historisch Railvervoer Nederland) wordt geïnventariseerd wat de schade voor ieder museum is. In de volgende stap wordt nagegaan of een deel van de schade kan worden gefinancierd door fondsen. Daarnaast hebben wij ook overleg met andere bronnen om te kijken of deze ons kunnen ondersteunen voor de weggevallen inkomsten. Verder maken we gebruik van de algemene ondersteuningsmaatregel voor de recreatiesector.

Hebben jullie plannen voor de organisatie bij de openstelling na de Corona tijd?
Ja, er wordt een draaiboek gemaakt op welke manier we verantwoord weer ritten kunnen uitvoeren. Hoe realiseren we de 1.5 meter in de voertuigen, welke regels gelden erbij in- en uitstappen? Hoe kunnen we de bezoekers goed door het museum leiden? Kunnen we, in beperkte vorm, de horeca opendoen. Kunnen we wel met de stoomloc rijden als ook voor de stoker en machinist de 1.5 meter geldt? Hebben we genoeg vrijwilligers die we kunnen inzetten?
Duidelijk is wel dat we de speciale dagen en de combiritten dit jaar niet door laten gaan. Deze trokken veel publiek en dat is met de 1.5 meter regel niet te doen.

Vindt er iets van promotie plaats op bijv. op internet of d.m.v. andere activiteiten?
Dit hebben we nu nog niet concreet. Er liggen wel scenario's, maar we zijn afhankelijk van wanneer en op welke wijze we mogen starten.

Wanneer denken jullie weer open te gaan?
Wij hopen 2e pinksterdag weer de baan op te mogen gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant