Nu we elkaar niet meer spontaan tegenkomen, moeten we
Nu we elkaar niet meer spontaan tegenkomen, moeten we "ontmoetingen" iets meer organiseren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch contact te houden.

Verbinding in Coronatijd: tip 1

Algemeen 350 keer gelezen

Het valt niet mee om elke dag thuis te blijven en uw familie, vrienden en collega's niet te zien. Ons sociale leven wordt aan banden gelegd. Eenzaamheid ligt op de loer. Hoe kunt u in deze tijden nog met de ander in verbinding blijven, terwijl u afstand moet houden? Nu we elkaar niet meer spontaan tegenkomen, moeten we "ontmoetingen" iets meer organiseren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch contact te houden. Daarom wekelijks een tip van Stichting ZIJN: Vandaag tip 1: (raam)bellen en videobellen!

Raambellen
Elkaar écht zien heeft de voorkeur boven gewoon bellen. Met de mobiele telefoon kunt u communiceren met familieleden aan het raam. Het is een goede manier om toch nog zichtbaar met elkaar te kunnen babbelen en zo verbinding met de buitenwereld te houden. Mocht u niet in de buurt van uw dierbaren wonen dan is er altijd nog de mogelijkheid tot videobellen.

Hoe werkt beeldbellen?
Veel senioren weten niet hoe ze kunnen videobellen of hebben de middelen er niet voor. Kijk waar ouderen behoefte aan hebben, en hoe u ze hierin tegemoet kan komen.

Bellen met beeld kan via verschillende programma's en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. Hieronder staan in het kort de mogelijkheden van de verschillende programma's en apps waarmee u kunt videobellen vermeld.
Benodigdheden
Videobellen kan met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat hebt u verder nodig?
-Computer: een videobelprogramma, webcam, microfoon en luidsprekers.
-Laptop: een videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers. In de meeste laptops is dit ingebouwd.
-Tablet: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke tablet zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.
-Smartphone: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke smartphone zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.
Een webcam is overigens een kleine camera die op het beeldscherm wordt bevestigd. Deze zorgt voor de beeldverbinding richting de persoon met wie u contact zoekt. Hieronder gaan we in op de verschillende programma's en apps.

WhatsApp
De populairste berichtenapp van dit moment behoeft geen verdere introductie. Maar WhatsApp kan meer dan tekstberichten versturen, ook videobellen is mogelijk. Dat kan echter alleen tussen smartphones. Er is weliswaar een pc-versie van WhatsApp maar deze ondersteunt videobellen niet. Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers die zijn opgenomen in de contactenlijst op uw smartphone.
Google Hangouts
Google Hangouts lijkt in veel dingen op WhatsApp. Voor tablets en smartphones is er een app en voor de computer is er een webversie. Google Hangouts werkt met een Google-account. Groepsgesprekken tot maximaal tien personen zijn mogelijk.
FaceTime
FaceTime is een videobel-app voor de iPhone, iPad en Mac. U kunt ermee bellen naar andere Apple-gebruikers.
Skype
Al een kleine tien jaar kunnen mensen via het programma videogesprekken voeren. Skype werkt op alle apparaten en is zelfs standaard aanwezig op Windows 10. Wie Skype wil gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken. Videobellen kan alleen met personen die ook een Skype-account hebben. Videobellen is niet beperkt tot één persoon: groepsgesprekken met maximaal vijfentwintig personen zijn mogelijk. Het maakt niet uit welk apparaat wordt gebruikt. Alle gesprekken tussen pc, tablet en smartphone onderling zijn mogelijk.
Duo
Duo is een videobel-app van Google. Het verschil met andere apps en programma's is dat Duo zich uitsluitend richt op videobellen. Dat maakt het gebruik heel eenvoudig. Personen uit de contactenlijst op uw smartphone die ook Duo hebben geïnstalleerd, zijn zichtbaar in de app. Tik op de persoon die u wilt spreken en u bent klaar.
Messenger
Messenger van Facebook is een app waarmee Facebookgebruikers contact kunnen opnemen met elkaar. Het is begonnen als berichtenapp en nu is videobellen ook mogelijk. Messenger werkt op alle apparaten. Voor tablets en smartphones is er een app, voor de pc een webversie. Messenger werkt alleen wanneer u een Facebookaccount hebt. En u kunt alleen contact leggen met bekenden die ook Facebook gebruiken en Facebookvriend zijn.

Bellen met Stichting ZIJN
Stichting ZIJN heeft de telefonische bereikbaarheid uitgebreid. Mocht u problemen ondervinden door de sociale isolatie die nu door de overheid wordt geadviseerd of baart de situatie u dermate zorgen dat u daarover wilt praten, dan biedt Stichting ZIJN een luisterend oor. Ook bieden zij hulp, geven advies en zoeken mee naar een oplossing. U kunt 7 dagen per week contact opnemen met Stichting ZIJN. Tijdens kantooruren van 09.00u tot 17.00u zijn wij bereikbaar op 0187 48 33 66, toets 2.

In het weekend kunt u ons bereiken op ons speciale mobiele nummer 06 16 25 37 99. Uiteraard zijn we ook per mail bereikbaar. Heeft u een hulpvraag voor uzelf of een hulpbehoevende naaste, stuur dan u bericht naar e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of nietalleen@zijngo.nl.
Heeft u vragen, zorgen of ideeën…. wij ZIJN er voor u!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant