Het ondersteunen van de samenleving, het beschermen van de inwoners en daarmee het zo veel mogelijk ontlasten van de zorg, heeft in deze crisissituatie de hoogste prioriteit van college en ambtelijke organisatie.
Het ondersteunen van de samenleving, het beschermen van de inwoners en daarmee het zo veel mogelijk ontlasten van de zorg, heeft in deze crisissituatie de hoogste prioriteit van college en ambtelijke organisatie.

Corona maatregel: gemeenteraad gaat digitaal vergaderen

Algemeen 255 keer gelezen

Het coronavirus zorgt ervoor dat steeds verdergaande maatregelen worden getroffen. Bedrijven, winkels en accommodaties worden gesloten. Iedereen wordt aangeraden vooral thuis te blijven. Afgelopen vrijdag besloot de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, bovendien dat de campings en vakantieparken in de regio zullen worden gesloten. Ook is een spoedwet aangenomen om raadsvergaderingen digitaal mogelijk te maken. Hoe gaat het bestuur van onze gemeente met deze situatie om?

Door Dorien Kickert

Volgens Debby de Ruijter, senior communicatiemedewerker van de gemeente, wordt door medewerkers van de organisatie, bestuur en college thuisgewerkt en digitaal met elkaar gecommuniceerd. 'Alleen wanneer het echt noodzakelijk is wordt er op het gemeentehuis gewerkt. Als we bij elkaar komen volgen we nadrukkelijk de richtlijnen van de overheid. De coronacrisis vraagt veel aandacht en inzet vanuit onze organisatie. Onze dienstverlening gaat zoveel mogelijk door, maar wel in aangepaste vorm.' Het ondersteunen van de samenleving, het beschermen van de inwoners en daarmee het zo veel mogelijk ontlasten van de zorg, heeft in deze crisissituatie de hoogste prioriteit van college en ambtelijke organisatie.

Het college heeft deze week hun reguliere vergadering weer achter de rug, met op de agenda een aantal punten zoals het toekennen van subsidie, aanpassen van bestemmingsplan etc. Sommige van deze onderwerpen zullen ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de raad geconsulteerd moet worden kan dat via onlinekanalen. Formele besluiten moeten echter voorlopig nog even blijven liggen, want de gemeenteraad vergadert, in ieder geval tot 6 april, niet. Sommige voorstellen hebben minder spoed dan andere, maar de meeste voorstellen kunnen inderdaad niet lang blijven wachten op behandeling. Hoewel fysieke vergaderingen van de gemeenteraad niet verboden zijn zolang de afstand van anderhalve meter tussen twee personen wordt gerespecteerd, is het niet verstandig om onnodig met een grote groep in de raadszaal te vergaderen.

On-line vergaderen
Vandaar dat er hard aan wordt gewerkt om op 16 april een digitale raadsvergadering te houden. Dit zou nu mogelijk moeten zijn, want inmiddels heeft de ministerraad een noodwet aangenomen om het gemeenteraden mogelijk te maken on-line te vergaderen. 'Voorwaarde daarbij is dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding. Het systeem moet bij alle leden beschikbaar zijn en de leden moeten voor de voorzitter, elkaar en het publiek herkenbaar zijn,' aldus de tekst van de noodwet. Deze noodwet geldt overigens ook voor vergaderingen van provincies en waterschappen. De griffie onderzoekt nu de mogelijkheden om via een videoverbinding te vergaderen. Die videovergadering wordt dan uitgezonden zoals gebruikelijk.

Complimenten
Een rondje langs enkele fractievoorzitters geeft aan dat het contact met elkaar en met de achterban nu bij voorkeur alleen telefonisch en via de mail plaatsvindt. PvdA-fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn heeft grote waardering voor de wijze waarop er vanuit de gemeente met de raad wordt gecommuniceerd. 'Alle fractievoorzitters ontvangen meerdere malen per dag bericht van de griffie over de stand van zaken. Complimenten daarvoor. Als we eventueel digitaal gaan vergaderen moet dat overigens prima kunnen. Zelf vergader ik regelmatig on-line, zonder probleem, behalve dat je vierkante oogjes krijgt als het erg lang duurt. Een debat moet je niet willen voeren, maar wel duidelijk je standpunt geven.'

Steun
Ondertussen heeft burgemeester Ada Grootenboer zo goed mogelijk haar inwoners een hart onder de riem geprobeerd te steken. Dat gebeurde onder meer door een open brief, gepubliceerd in de regionale bladen, waarin zij iedereen opriep om zich toch vooral aan de voorgestelde richtlijnen te houden. Daarnaast schreef zij de ondernemers op het eiland aan, waarin zij aangaf welke steun deze kunnen verwachten van de overheid. En zeer recentelijk betuigde zij haar steun aan de bewoners en zorgverleners van Nieuw Rijsenburgh, waar steeds meer mensen besmet raken door het virus.

Campings dicht
Zij deed bovendien een oproep, samen met verscheidene andere strandgemeenten, om niet naar de campings, jachthavens en vakantieparken te komen en ook het Ouddorpse strand links te laten liggen. In een grote landelijke krant verscheen vorige week in dit verband een bericht waarin eigenaar Jeroen den Hollander van De Klepperstee, een van de grootste vakantieparken in Ouddorp, pleitte voor sluiting van alle campings en vakantieparken op het eiland. Zelf sloot hij zijn vakantiepark, en zijn voorbeeld werd onder meer gevolgd door vakantiepark Landel Ouddorp Duin. Lang niet alle campinghouders gingen hierin mee.

Vrijdagmiddag heeft, na de Veiligheidsregio van Zeeland, ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tot sluiting besloten via een nieuwe noodverordening, wat inhoudt dat alle campings en vakantieparken per direct dicht gaan. Ook alle sanitaire voorzieningen in recreatiegebieden worden gesloten. Dit, omdat hier de 1,5 meter afstand niet kan worden aangehouden.

Campingplaatsen mogen niet meer worden verhuurd en ook andere vormen van nachtverblijf zijn niet meer toegestaan. Permanente bewoning en gebruik door seizoenarbeiders zijn hiervan uitgezonderd. Personen die een vaste plek op een camping huren wordt gevraagd vooral thuis te blijven en geen gebruik te maken van hun vaste locatie. Ook jachthavens zijn alleen nog maar beschikbaar voor vaste ligplaatshouders, passanten worden geweerd.

Bij een deel van de Ouddorpse inwoners zorgt dit bericht voor grote opluchting. Het vooruitzicht dat er vanaf 1 april weer grote aantallen toeristen het dorp zouden vullen, met als gevolg overvolle supermarkten, maakte velen bij voorbaat ongerust. Ook gezien het steeds stijgende aantal corona besmettingen op het eiland.

Handhaven
Om er voor te zorgen dat de regels in de laatste noodverordening worden nageleefd wordt er door de gemeentelijke BOA's, samen met de politie en andere handhavingsinstanties, dagelijks toezicht gehouden. Op dit moment is hiervoor voldoende capaciteit voor beschikbaar, aldus de gemeente.

Verantwoordelijkheid
De burgemeester doet in ieder geval hierbij nogmaals een dringend beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van alle inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen, want alleen samen kunnen we deze crisis effectief bestrijden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant