Afbeelding

Corona nieuws maandag 30 maart 19:00 uur

Actueel 1.226 keer gelezen

Zo hard is zorgcomplex Sommelsdijk geraakt door uitbraak: zeven doden, 35 besmettingen

De uitbraak van het coronavirus heeft woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk hard geraakt: er zijn zeven bewoners overleden en 35 zijn besmet geraakt. Dat blijkt uit cijfers die zorginstelling CuraMare net bekend heeft gemaakt.

Na het nieuws over de uitbraak verleden week bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh, wilde CuraMare geen nieuwe cijfers geven. Toen waren er drie bewoners overleden en dertien besmet. Dat aantal blijkt in een kleine week tijd dus hard te zijn gestegen, wat de ernst van de uitbraak aangeeft. Vermoedelijk raakten meerdere bewoners op zondag 8 maart geïnfecteerd toen zij een dienst in de eigen Lukaskapel bezochten. Die dienst werd bezocht door bewoners, maar ook door anderen. Van deze kerkelijke gemeenschap zijn meerdere leden ziek of ernstig ziek.

Nieuwe cijfers
Uit nieuwe cijfers blijkt dat in het Van Weel–Bethesda Ziekenhuis in Dirksland 37 coronapatiënten liggen. Die kunnen ook van buiten Goeree-Overflakkee komen. Op nog eens twee locaties van zorginstelling CuraMare, namelijk Ebbe en Vloed (3) en De Vliedberg (1), zijn vier bewoners besmet. Verder zijn zeven cliënten van de thuiszorg besmet geraakt.
Het aantal patiënten, bewoners en cliënten met corona is dus 83. Hoeveel personeelsleden besmet zijn, is onbekend.
Kijkend naar de cijfers van het RIVM zijn 112 inwoners op Goeree-Overflakkee besmet geraakt met het coronavirus. De gemeente op de Zuid-Hollandse eilanden heeft relatief gezien de meeste bevestigde coronapatiënten van de hele Rotterdamse regio. Op de kaart van het RIVM kleurt de gemeente net zo rood als gemeenten in het zwaar getroffen Brabant. 
(Bron: AD)


CuraMare deelt corona-details per locatie

We weten sinds 14.00 uur vanmiddag dat er op Goeree-Overflakkee 112 mensen positief getest zijn op het corona-virus. CuraMare komt nu met meer informatie.
Door de grote vraag van bewoners op Goeree-Overflakkee en omliggende gemeente heeft CuraMare besloten om het aantal besmettingen per CuraMare-locatie te delen. "Bijna iedere eilandbewoner kent wel iemand die binnen één van onze locaties verblijft," zegt een woordvoerder. "We begrijpen dat het belangrijk is om deze cijfers te delen."

Actueel overzicht
In het overzicht zijn het aantal positieve besmettingen te zien per locatie van CuraMare. Ook is te zien hoeveel patiënten, bewoners en/of cliënten er ook aan zijn overleden. Hierbij gaat het ook om besmettingen die bij CuraMare zijn opgenomen en uit een andere gemeente komen dan Goeree-Overflakkee.
"Zo zijn er bijvoorbeeld patiënten uit andere ziekenhuis via de landelijke coördinatie opgenomen in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland," laten ze weten.

Test
"Ter bescherming van onze patiënten/bewoners/cliënten en medewerkers wordt iedereen binnen CuraMare met (lichte) klachten getest," vertelt Carla Arends, deskundige infectiepreventie CuraMare. "Op die manier willen we verspreiding en besmetting met het virus zoveel mogelijk beperken. Patiënten/bewoners/cliënten die positief getest zijn op corona én overlijden, hadden vaak al onderliggende aandoeningen. Deze aandoeningen zorgden ervoor dat deze mensen een kwetsbare gezondheid hadden vóór het moment van besmetting met het coronavirus."

Beleid CuraMare
Sinds de uitbraak van het corona-virus heeft CuraMare maatregelen genomen om verspreiding te beperken. Ze doen er dan ook alles aan om goed voor iedereen te kunnen zorgen. Daarin volgen ze de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Het belangrijkste is nu dat de zorg op de locaties door kan blijven gaan.
In welke dorpen deze mensen wonen is bij ons dus niet bekend. Zorg dus dat je altijd en overal alert bent en afstand houdt. Het virus verspreidt zich niet, dat doen wij.
(Bron: GOEREE-OVERFLAKKEE.nieuws.nl)


RIVM: 93 nieuwe meldingen van overleden patiënten, nu 11.750 officiële besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 93 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal overleden patiënten komt daarmee op 864. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. 
Het totaal aantal positief geteste patiënten staat nu op 11.750. Dat is een stijging van 884 personen ten opzichte van gistermiddag. 3990 Covid-19 patiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 507 personen.
Het aantal nieuw gemelde overleden personen ligt een stuk lager dan gisteren. Toen meldde het RIVM 132 mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Gisteren betekende dat een recordaantal meldingen van overleden personen binnen 24 uur. 
Het aantal sterfgevallen schommelt al dagenlang rond de 100: 112 op vrijdag, 93 op zaterdag, 132 op zondag en vandaag weer 93. Het eerste sterfgeval in Nederland als gevolg van corona was een 86-jarige man die op 6 maart overleed.
Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, zo meldt het RIVM ook vandaag weer in haar update: 'Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking.'
In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames 'stabiel laag'.
De aantallen van het RIVM gaan over meldingen die dagelijks binnenkomen, maar niet elke ziekenhuisopname of ieder sterfgeval wordt meteen doorgegeven. Daardoor pakken de cijfers van eerdere dagen soms plots hoger of lager uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant