Afbeelding

Corona nieuws maandag 30 maart 14:30 uur

Actueel 816 keer gelezen

RIVM: 132 nieuwe sterfgevallen, 529 nieuwe opnames van coronapatiënten

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 132 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal overleden patiënten komt daarmee op 771. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. 3483 Covid-19 patiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 529 personen.

Het totaal aantal positief geteste patiënten is met 1104 gestegen naar 10866. Gisteren stond het aantal positief geteste patiënten op 9762. Maar lang niet iedereen wordt nog getest.
Met de nieuwe RIVM-cijfers komt het totale aantal sterfgevallen in ons land uit op 771. Gisteren waren dat er nog 639. De helft van de opgenomen patiënten is 71 jaar en ouder, van de overleden patiënten was de helft 81 jaar en ouder.

Ziekenhuizen zetten nu alles op alles voor extra corona-afdelingen en meer ic-bedden om de toestroom op te vangen. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames in de brandhaard Brabant lijkt af te vlakken, zien ze op plekken elders in het land de aantallen juist toenemen. 

De aantallen van het RIVM gaan over meldingen die dagelijks binnenkomen, maar niet elke ziekenhuisopname of ieder sterfgeval wordt meteen doorgegeven. Daardoor pakken de cijfers van eerdere dagen soms plots hoger of lager uit.
 

Nieuwe noodverordening: aangewezen locaties binnen de gemeente Goeree-Overflakkee waar je niet mag verblijven.

Op 27 maart 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond afgekondigd. In deze noodverordening wordt de bevoegdheid gegeven om gebieden of locaties aan te wijzen waar het voor iedereen verboden is om te verblijven.
Daarnaast is een extra Aanwijzigingsbesluit vastgesteld waarin specifieke gebieden zijn aangewezen die onder de noodverordening vallen. 

Wat betekent dit voor Goeree-Overflakkee? 
Voor de gemeente Goeree-Overflakkee zijn er twee gebieden aangewezen: de Ossenhoek en de Hompelvoet. Dit zijn eilanden in het Grevelingenmeer. Het is vanaf heden verboden om op deze eilanden te verblijven. De Ossenhoek en de Hompelvoet worden drukbezocht door toeristen en inwoners (vaarrecreatie). Op de eilanden zijn faciliteiten om te recreëren. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Goeree-Overflakkee vinden een toestroom naar deze eilanden niet wenselijk en een te groot risico, in het kader van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Hoe gaat de afsluiting in zijn werk?
De beheerder en eigenaar van de eilanden is Staatsbosbeheer. Vanuit deze organisatie is het oorspronkelijke verzoek bij de regio en de gemeente neergelegd voor een verbod op het verblijven op de eilanden. Dit in verband met de verwachte drukte, ook bij de steigers van de eilandjes. Staatsbosbeheer heeft de sanitaire voorzieningen gesloten en treft ook andere passende maatregelen. Zo worden er onder meer borden geplaatst. 

Wie gaat er handhaven? 
De politie, de bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente, de boswachters van Staatsbosbeheer en andere handhavingsinstanties, houden toezicht op de nieuwe noodverordening. Genoemde partijen zijn ook bevoegd op te treden ter uitvoering van de noodverordening. 


Hospice Calando sluit tijdelijk haar deuren

Hospice Calando in Dirksland is hard getroffen door het Coronavirus. Op een klein aantal na, zijn alle verpleegkundigen ziek thuis. Hierdoor is er een groot capaciteitstekort ontstaan en kan de continuïteit van zorg niet langer worden gewaarborgd. Eerder vorige week werd daarom al een opnamestop ingevoerd.  Tot haar grote spijt heeft de Raad van Bestuur in goed overleg met de Raad van Toezicht, afgelopen maandag moeten besluiten om het hospice tijdelijk te sluiten totdat er weer voldoende capaciteit is om nieuwe patiënten op te nemen.  Hoe lang de tijdelijke sluiting duurt is nog niet bekend. 
 

Maatregelen kabinet ook na 6 april van kracht: scholen en horeca blijven langer dicht

De geldende maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus blijven ook na 6 april van kracht, melden bronnen in Den Haag. Scholen en horeca blijven langer dicht. Nieuwe maatregelen worden niet verwacht, maar hoeveel langer de huidige overeind blijven is niet bekend. Nederlanders mogen, met toestemming van Oostenrijk, de afgesloten skigebieden in Tirol verlaten en huiswaarts keren. Wie weg wil uit Oostenrijk kan zich melden bij de Nederlandse ambassade in Wenen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant