Bij de Buutenplaets zijn de bomen welkom want een voormalig schapenweitje moet groeien naar een heuse natuurspeelplaats.
Bij de Buutenplaets zijn de bomen welkom want een voormalig schapenweitje moet groeien naar een heuse natuurspeelplaats.

Klusdag Buutenplaets ging door - afstand houden was mogelijk

Algemeen 271 keer gelezen

Ooltgensplaat - De klusdag op de Buutenplaets ging door. Afstand houden is op zo'n terrein mogelijk, dus vond men het verantwoord. Zou zonde zijn om de bergen zand die al voor het hek gestort waren, bedoeld om het strand aan te vullen, te laten verwaaien. Echte grondwerkers willen voor de koffie de grootste klap gemaakt hebben, dus waren de vaste vrijwilligers er al ongewoon vroeg bij om Mieke en Sander bij te staan.

In de aanloop kon men zich onledig maken met het vervangen van verkeersborden en een pomp ritselen om de grootste plassen weg te werken. Wat een mazzel dat het precies voor de klusdag ophield met regenen. Onverstoord werden er bergen verzet.

En dan is het half tien en staan er twintig op de koffie. Popelend, op kaplaarzen en gewapend met scheppen, om zich nuttig te maken voor de natuurspeelplaats. Een stressmomentje want een paar weten alles en de rest niets, ga dat maar eens in slagorde zetten. Gelukkig is de helft gekomen met een missie; bomen planten.

Een kartonnen doos is bezorgd waar een heel bos uit gaat komen, een actie van de lokale PvdA. Toen die voor een bomenplan geen meerderheid vonden in de gemeenteraad bedachten ze 'dan doen we het zelf'. Bij de Buutenplaets zijn ze welkom want een voormalig schapenweitje moet groeien naar een heuse natuurspeelplaats.

De schop in de grond bleek voeten in de aarde te hebben. De locatie maakt onderdeel uit van de hoofdwaterkering en op dijken mag je niet zomaar bomen planten. Terecht dat het waterschap daar op wees, samen kwam het tot een mooi en veilig plan. De politici hadden hun eigen deskundige bij zich die sappige anekdotes wist te vertellen over Romeinen die zich destijds al beklaagden over ondoordringbare 'zeeuwse hagen'. Dat ging het dus worden. Genieten om vergadertijgers al keuvelend met schep en boompjes over het terrein te zien darren.

Ondertussen had zich al een groepje Platenaren gevormd dat het strand ging uitharken. Er stond ook werk op de rol met het schip schilderen, met alle materialen voorhanden. De organisatie vond het een tandje te hoog gegrepen om daar met het overgebleven groepje aan te beginnen, voor schilderwerk nog tijd genoeg. Het rijtje, half vergane, bloembakken langs de rand van de camperplaatsen werd aangepakt. Overblijfsel van een eerste poging om parkeervakken te creëren. Die kon men nu ruimen, ook omdat afvoer en storten geregeld was.

Met die planten kwam er, ter wille van het huiselijk gevoel, een formeel bloementuintje rond het Buutenhuus. Kersvers beheercoördinator Hans Bal kwam opdagen met een verrassing. Hij takelde een acetyleen brander van zijn vrachtwagen en begon met de thermische lans een gat te zagen in de buutenboat. Benieuwd welke schatten ons speelschip in het ruim verborg, stond men er met de neus bovenop. Het blijkt dat de Buutenplaets naast een spettervijver ook een binnenbad bezit, ruim boven de waterlijn. Er moet nog heel wat gebeuren voor het schip bruikbaar is, maar het begin is er. Hans plaatste een nette buutendeur zodat verstekelingen niet door het schip gaan dwalen.

Met corona in de lucht was het plan om samen te lunchen minder aantrekkelijk dus toen de magen begonnen te knorren, haakten velen af. Toch was er bovenmatig veel werk verzet. Een klein groepje kon, nadat alles was overhoop gehaald, achteruit werkend, het terrein weer netjes achterlaten. Dat lukte slechts ten dele. Door de overvloedige plassen was hier en daar een zompige bende achtergebleven. Daarom konden niet alle paden onderhanden genomen worden en bleven er materialen staan. Noodgedwongen is rood-wit lint voor de ingang gespannen; 'gesloten – werk in uitvoering'. Sociale onthouding staat planning van een nieuwe werkdag in de weg, maar de vaste vrijwilligers laten zich niet uit het veld slaan; in je eentje is er prima te werken en buiten is gezond. Bij gelegenheid gaat, ieder voor zich, aan de slag om al die karweitjes op te knappen om een seizoen veilig speelplezier te waarborgen. De Buutenplaets spreekt zijn dank uit naar vrijwilligers en sponsors.

Door onze correspondent in Ooltgensplaat: Frank/Janine, vrijwilliger Buutenplaets

De vaste vrijwilligers voor grondwerk waren er al ongewoon vroeg bij om Mieke en Sander bij te staan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant