Op de jaarvergadering van IVN Goeree-Overflakkee vertelt Annemarie Mewe, bestuurslid van het IVN G.-O., hoe zij tot deze bijzondere hobby gekomen is.
Op de jaarvergadering van IVN Goeree-Overflakkee vertelt Annemarie Mewe, bestuurslid van het IVN G.-O., hoe zij tot deze bijzondere hobby gekomen is.

Marias Velthuizen vertelt: Een bijzondere hobby

Algemeen 976 keer gelezen

Bij één van mijn vele schoolkampen lig ik na een drukke avond 's morgens nog wat na te doezelen. Opeens hoor ik een klap tegen het raam. Versneld ben ik wakker. Gauw naar buiten. Mijn vermoeden wordt waarheid. Een vogel heeft zich te pletter gevlogen tegen het raam. Het is een groene specht. Aan de kookmoeders die iedere dag voor heerlijke maaltijden zorgen, vraag ik een plastic zakje. Maar dan! Mag hij zolang in de diepvries is mijn vraag. Er wordt bedenkelijk gekeken. Na wat geruststellende woorden wordt het toegestaan. Thuis kost het nog meer moeite om de vogel in de diepvries te krijgen. Wat doe ik met het beestje? Na wat informatie hier en daar krijg ik een adres van een preparateur uit Nieuwe-Tonge. Deze haalt de vogel op en is er blij mee.

Hoe kom je tot de hobby van dieren opzetten?
Op de jaarvergadering van IVN Goeree-Overflakkee vertelt Annemarie Mewe, bestuurslid van het IVN G.-O., hoe zij tot deze bijzondere hobby gekomen is. Tevens vertelt zij wat er allemaal komt kijken voor er een opgezet dier tevoorschijn getoverd is. Je kunt met recht zeggen dat er veel inzicht en creativiteit aan te pas komt. Annemarie begint tussen 2014 en 2015 schedels te verzamelen. Totdat zij een complete vogel vindt. Ga ik dit mooie dier uit elkaar halen om uiteindelijk de schedel over te houden is haar twijfel. De vogel gaat in de diepvries.
Taxidemie
Annemarie googelt. Wat is Taxidemie? Taxis is plaatsen, derma is huid. Het betekent plaatsen van de huid. Zoogdieren, vogels, insecten, vissen (is het moeilijkst, vooral het kleuren) kun je opzetten. In Arnhem wordt een cursus prepareren gegeven. Met deze lessen en al doende leert zij het vak. Vanaf de 16e eeuw worden dieren geprepareerd. 350 jaar lang is dit nauw verbonden met leerlooien.

Methoden:
1 De huid looien. 2 Plastinatie, water uit het materiaal onttrekken en vervangen door silicone 3 Corrosiepreparaat, hierbij worden holten onder hoge druk met kunststof opgevuld. Bij bloedvaten komt de kunststof in de kleinste haarvaten. 4 Skeletpreparaten worden schoon gemaakt door vleesetende kevers of door het te begraven en enkele maanden in de grond laten zitten. 5 Balgen: In musea hangen dieren van dezelfde soort en uit verschillende jaren naast elkaar. Alleen de huid en de schedel worden zo voor onderzoek bewaard.
Het proces van de traditionele taxidermie
Je vindt een dood dier. Dit moet vers zijn. In een diepvries kan het worden bewaard. Volgens de wet mag je nooit een dier doden om het te prepareren. De preparateur gaat met mes, schaar, scalpel en pincet als een chirurg aan de slag. Zij of hij vilt het beest, maakt het schoon, conserveert het en laat het langzaam drogen. Daarna begint het vullen: Met houtwol, Pu, watten, klei en lijm. De poten en de veren brengt men met ijzerdraad, naalden en garen in model. De ogen worden kunstogen. Nu begint het modelleren. Dit is het eigenlijke opzetten. Er zijn verschillende manieren van modelleren. 1 Het originele dier zo goed mogelijk tonen door het op een paaltje of een tak te zetten. Op deze wijze doet Annemarie het. 2 Recreation: Met delen van andere beesten een uitgestorven dier creëren. Bijvoorbeeld de dodo of een reuzen alk. 3 Taxidermie als kunst: Een diorama met allerlei dieren inrichten. 4 Een dier namaken. 5 Uit stukken van verschillende soorten een niet bestaand beest maken. 6 Fantasiedieren ontwerpen.

Iedereen is preparateur
Professionals en hobbyisten mogen dieren opzetten. Je moet je wel aan wettelijke regels houden. Je mag geen dieren levend of dood in bezit hebben en verhandelen. Ze moeten op een natuurlijke, legale manier dood gegaan zijn. Binnen 3 dagen moet het bij het RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden gemeld. Daarbij geef je aan hoe het aan zijn einde gekomen is: Ongeluk, ziekte, bevroren enz.. Het slachtoffer wordt van een label voorzien.

Voor zeldzame en dieren uit het buitenland gelden speciale regels. Verkoop je een preparaat, dan mag je alleen de uren die je eraan gewerkt hebt rekenen. Nooit een prijs rekenen voor het dier zelf.
Zie de website van Annemarie Mewe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant