Ina Los, Maria Evers en Ciska Koole zorgen voor een gezellige viering in Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge.
Ina Los, Maria Evers en Ciska Koole zorgen voor een gezellige viering in Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge.

'Vier je Vrijheid' ook bij viering Internationale Vrouwendag

Algemeen 784 keer gelezen

Nieuwe-Tonge - De viering van Internationale Vrouwendag 8 maart is in Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge. Inloop op 8 maart vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.15 uur. Er zijn diverse workshops, demonstraties en een Irakese modeshow. De entree is 2 euro per persoon (inc.l koffie of thee). Ook zijn er Syrische en Irakese hapjes. (aantal deelnemers workshops is beperkt, inschrijven bij entree)

In 2003 was de eerste viering van Internationale Vrouwendag op Goeree-Overflakkee. De start was in Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge. Daarna zijn er vieringen geweest in Het Diekhuus, het Prieel van de Staver en het Albedacollege. Na tien jaar is de organisatie teruggetreden. Enkele jaren later, in 2017 werd in samenwerking met Gerdie Schellevis opnieuw een viering gehouden, met een volledig dag- en avondprogramma in de bibliotheek van Middelharnis. Het jaar daarop werd in samenwerking met de beheerder van Ons Dorpshuis, Ciska Koole, weer een gezellige avond gehouden in Nieuwe-Tonge voor vrouwen ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Dit jaar wordt er in Nieuwe-Tonge flink uitgepakt met een uitgebreid programma. Om 19.15 uur opent presentator Ina Los de avond met een interactieve ronde over het thema: wat betekent vrijheid voor jou? Om 19.30 uur start een stijldansdemonstratie van twee paren met een Engelse Wals, de Quickstep, Foxtrot en Rumba.

Om 20.00 uur starten drie workshops. Onder leiding van de dansparen kan men zelf aan de slag om te oefenen in stijldansen in de grote zaal. Jisca Frensch geeft een workshop Kundalini Yoga. Een dynamische, transformerende vorm van yoga die je uit zal dagen, je energiek zal laten voelen en een heldere geest zal brengen. Kundalini Yoga wordt ook wel de Yoga van het bewustzijn genoemd. Jisca geeft deze vorm van yoga elke woensdagochtend (09.30 – 11.00 uur) in Het Diekhuus in Middelharnis. Voor meer informatie www.shuniya.nl

Vrijheid in je hoofd
De derde workshop waaraan men kan deelnemen is de workshop 'Schilder met vrijheid in je hoofd' door Berthe Eijkelenboom (Den Haag 1949). Zij schildert zoals het leven zich aan haar voor doet, haar binnenwereld met kleuren en patronen, die daarbij passen. Zij probeert verschillende technieken en materialen om boven water te krijgen, wat haar op dat moment bezig houdt. 8 jaar Vrije Academie, richting vrij tekenen en schilderen en expressief schilderen, hebben geleid tot een totale vrijheid in vorm, kleur, materiaal en inspiratiebronnen. "Ik durf alles te benoemen in mijn schilderijen; dat geeft een totale vrijheid in hoofd en hart".
Na de workshops, rond 20.45 uur start in de grote zaal een Irakese modeshow met uitleg door Chieman. Aansluitend kan er natuurlijk gedanst worden. En is er altijd ruimte voor een eigen inbreng in de vorm van muziek, een dans, het zingen van een lied of iets anders.

Programma Vrouwendag 2020
19.00 uur Inloop en inschrijven workshops schilderen en yoga
19.15 uur Aanvang met een praatrondje over het thema Vrijheid
19.30 uur Demonstratie stijldansen
20.00 uur Start workshops (dansen, yoga of schilderen)
20.45 uur Modeshow Irakese kleding (grote zaal)
21.30 uur Gezamenlijke dansen
22.00 uur Sluiting

Algemeen
In 1907 werd de eerste Internationale Vrouwenconferentie plaats. In 1910 besloot Clara Zetkin tijdens de 2e vrouwenconferentie dat er jaarlijks een internationale vrouwendag gehouden moest worden, zodat de stemmen van vrouwen niet verloren zouden gaan. De dag staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. Doorgaans wordt Internationale Vrouwendag georganiseerd rondom een thema of actualiteit.

Vrouwendag nog nodig?
Er wordt vaak de vraag gesteld of het nog wel nodig is, een Internationale Vrouwendag.
Ja. Het is (helaas) nog steeds hard nodig want:
• Nederland staat op een trieste 27e plek op de wereldranglijst als het gaat om gelijkheid
• Bijna 50% van de vrouwen is niet economisch zelfstandig
• Vrouwen verdienen nog steeds niet het zelfde. Het loonverschil is ongeveer 15%
• Vrouwen besteden nog steeds meer tijd aan zorgtaken dan mannen
• Slechts 11% van de vrouwen is bestuurder. En dat terwijl het streefcijfer 30% te behalen voor 2020
• Vrouwen niet goed vertegenwoordigd zijn in de media. Een schamele 12%
Wereldwijd zijn er nog steeds meisjes die niet naar school kunnen of mogen. Meisjes worden nog steeds uitgehuwelijkt. Huiselijk geweld tegen vrouwen gebeurt vaker dan andersom. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Reden genoeg om op Internationale Vrouwendag aandacht te geven aan de positie van de vrouwen. Meer weten: https://www.internationale-vrouwendag.nl/

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant