Het Mannenpad is een van de bekendste kerkepaden in Ouddorp. (foto Dorien Kickert)
Het Mannenpad is een van de bekendste kerkepaden in Ouddorp. (foto Dorien Kickert)

Raad verdeeld over kerkepad Klarenbeekseweg in Ouddorp

Algemeen 1.023 keer gelezen

Middelharnis – De gemeenteraad nam vorige week nog geen beslissing over het voorstel van het college om het Klarenbeeksepad in Ouddorp te onttrekken aan de openbaarheid. Hoewel alle fracties de betekenis van dit oude kerkepad als cultuurhistorisch element onderkenden, waren de inbreuk op de privacy en eventuele precedentwerking punten tot nadere overweging.

Door Dorien Kickert

Het Klarenbeeksepad is een van de kerkepaden in Ouddorp. Een deel van dit pad loopt rechtstreeks over het erf van een woning aan de Klarebeek, door de tuin en direct langs de ramen van de woning. Een ongebruikelijk fenomeen en niet meer van deze tijd, zo schrijft het college in het voorstel, om elk moment van de dag geconfronteerd te worden met derden. Zowel de toenmalige eigenaar als de huidige eigenaar ondervonden overlast, in de vorm van hinder en aantasting van de privacy, van mensen die over hun erf liepen of fietsten. Vandaar dat de doorgang werd afgesloten met een hek, maar daar kwam protest tegen van een groep mensen die persé over het terrein van de boerderij wilden lopen. Al in 2015 had het college de toenmalige eigenaar per brief laten weten dat het Klarenbeeksepad niet openbaar toegankelijk is. De nieuwe eigenaar had deze brief laten meewegen bij de aankoop van de woning en de landerijen.

Na onderzoek in de archieven blijkt nu echter dat hoewel het ooit de bedoeling is geweest om deze weg niet meer openbaar te maken, dit niet als zodanig in het bestemmingsplan was opgenomen omdat de gemeenteraad destijds al diezelfde lijn had gevolgd. Daarbij speelt ook dat het onpraktisch en onmogelijk is om alle oude routes naar de kerk in oude luister te herstellen. Er zijn minstens 8 kerkepaden bekend, waaronder het Mannenpad, die meer tot de verbeelding spreken en meer centraal liggen dan het Klarenbeeksepad, aldus het college. Om dit probleem nu op te lossen stelde het college voor om het Klarenbeeksepad voor zover in particulier eigendom, voor voetgangers af te sluiten via een wettelijke procedure van de wegenwet.

De raad bleek verdeeld over het voorstel, waar veel onrust over is ontstaan. Enerzijds is er het belang van het behoud van cultuurhistorie, anderzijds de vraag of hier een precedent mee ontstaat voor overige kerkpaden. Dit laatste werd gesuggereerd via social media. Ook de brief die de gemeente destijds stuurde werd in de overwegingen betrokken. Zoals door de VVD. Deze fractie was ter plekke gaan kijken. 'Een onwenselijke situatie', aldus Ellen Nijssen, die van harte instemde met het voorstel. Ook de PvdA was duidelijk: voorstander van kerkepaden, maar privacy weegt hier zwaarder dan de openbaarheid van dit pad. Andere fracties informeerden onder meer naar eventuele alternatieven. Wethouder Markwat stelde dat de gemeente in 2015 abuis was geweest. Het pad had eerst aan de openbaarheid moeten worden onttrokken en dan in het bestemmingsplan worden wegbestemd. Dit is niet zo gebeurd en dat moet nu worden gerepareerd. Er was absoluut geen sprake van precedentwerking voor de andere kerkepaden: die zijn allemaal verschillend en geen enkele situatie is vergelijkbaar met deze. Dat er nooit problemen waren geweest, zoals Tuk (CU) stelde, bestreed hij eveneens. Al jarenlang hebben vorige eigenaren geklaagd over dit pad en deze hadden zelf ook al maatregelen genomen om de toegang te versperren. Verder noemde hij het vertrouwensbeginsel: burgers moeten op de overheid kunnen vertrouwen en dus ook op de genoemde brief uit 2015. Alternatieven zijn bekeken, maar stuiten op gebrek aan medewerking van de naburige grondeigenaren. Hoewel de PvdA ervoor pleitte direct te besluiten, volgt dit in de de volgende raadsvergadering .

Eneco
De raad stemde van harte in met de verkoop van de aandelen Eneco. Het bedrag van 50 miljoen dat hiermee wordt ontvangen komt in eerste instantie in een bestemmingsreserve Eneco. De raad drong er op aan om het wegvallen van het jaarlijkse dividend in ieder geval te compenseren en het geld ten goede te laten komen aan alle burgers. Wethouder Feller deelde mee dat er op 7 mei a.s. een dialoogavond over dit onderwerp wordt georganiseerd, waarin divers scenario's worden gepresenteerd. Ook wordt het verlies aan dividend geborgd.

Huiselijk geweld
De raad stemde eveneens in met de concept regiovisie 'Geweld hoort nergens thuis' en het Actieplan. Tijdens de Dialoogavond was over dit onderwerp al een presentatie gegeven. De ambitie van dit programma is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade van geweld te beperken en de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te verbreken. Dit alles op regionale schaal. En unaniem werd eveneens ingestemd met de startnotitie maatschappelijke ondersteuning.

Griffie
Nu de wet normalisering rechtspositie ambtenaren per 1 januari 2020 in werking is getreden zijn ambtenaren nu werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst. De wet vereist echter ook dat de griffier en de plaatsvervangend griffiers formeel door de gemeenteraad worden aangewezen. Per terugwerkende kracht werden aldus de heren Bert Brand als griffier en Dick Koppenol als plaatsvervangend griffier aangewezen, evenals Jeanine van Eerten als plaatsvervangend griffier. Bij agendapunt mondelinge vragen kreeg de PvdA het lang verwachte antwoord op de vraag over de zondagopening van zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam. Vanaf juli zal dit het geval zijn. Het wordt een pilot, aldus wethouder Bruggeman.
Tot slot werden twee moties aangenomen: een motie van de SGP over het verstrekken van vergunningen tot het indirect lozen van de stoffen PFOA en GenX door het Dordtse bedrijf Chemour, plus een motie van PvdA/CU over groenbeleid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant