De maquette wordt grondig bekeken. Foto: Cora de Boed
De maquette wordt grondig bekeken. Foto: Cora de Boed Foto: Cora de Boed

Het zand van Melis en het land van Dirk verdeeld

Algemeen 1.215 keer gelezen

Melissant - Melissant ligt tussen Dirksland en Stellendam. Het is een plattelandsdorp waar de landbouw een grote rol heeft gespeeld. Buiten het dorp vind je een aantal mooie boerderijen. Maar over het ontstaan ervan in de vijftiende eeuw is er nogal wat gesteggel tussen boer Melis en Dirk, bedijker van de polder. Dit is te volgen in de gymzaal van Melishof waar alle schoolkinderen van Melissant de ruzie tussen de twee volgen.

Door Cora de Boed

In de vijftiende eeuw werden de gorzen rondom Dirksland bedijkt, maar hoe Melissant aan deze naam kwam, kent verschillende versies. Een daarvan is dat de boer de naam Melis had en dat het tweede deel van Melissant verwijst naar zand. Een andere verklaring is dat bij het verdelen van de gronden Melis het zand kreeg (Meliszand) en Dirk het land (Dirksland). Daar gingen Melis en Dirk nog even fijntjes op in, terwijl de kinderen, leerkrachten, enkele ouders en de organisatie een en al oog en oor zijn. Het is ook leuk om te zien. Melis gekleed in een jute zak, muts op en met een riek in de hand en Dirk in een fluwelen cape en dito broek met lange laarzen.

"Jij Melis, jij wilt MIJN land!" schreeuwt Dirk. "Ik Diederick, bedijk het land en dan verdeel ik het land wat droog is komen te staan." Melis: "Ik wil MIJN mooie, zanderige grond, waar ik als boer heel goed op kan verbouwen."Dirk: "Als dijkenbouwer maak ik hier een dijk omheen zodat we voor eens en altijd weten wat jouw land is!" Afijn, na heel wat geruzie tussen de twee, komen de kinderen tussenbeide en bieden hen ieder een plaatsnaambord aan. Melis: "Dit bord komt op MIJN zand, daarom noem ik het Melissant." Dirk op zijn beurt noemt zijn dorp Dirksland. De vrede is gesloten en kunnen Melis en Dirk elkaar eindelijk de hand schudden...

In de jaren 1400-1500 stonden er in Melissant alleen wat boerderijen en nog lang niet zoveel huizen en gebouwen als nu. Er waren ook nog geen echte wegen, alleen wat verharde, zanderige weggetjes om van de ene boerderij naar de andere te komen. Een aantal kinderen zingen er een liedje over. "We zijn heel erg trots dat wij in dit mooie dorpje wonen en hier iets van het dorpje mogen tonen, Dat dorpje Melissant, het prachtige Melissant!" De kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 doelen op de vele tekeningen en maquette die een mooie expositie vormen in Melishof, te zien tot 16 april. Iedereen is uitgenodigd om in het gebouw aan de Binnenweg 61 te komen kijken op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur, maandagavond, woensdagavond en donderdagavond, steeds van 19.00 tot 22.30 uur. De schoolkinderen van OBS Roxenisse en CBS De Regenboog hebben hun uiterste best gedaan om mooie tekeningen te maken over hun Melissant. Sommige zijn herkenbaar, vooral hoe de kerk aan de Nieuweweg getekend is. Meester Tieleman merkt op dat je de kinderen kan zien als wortels van een boom. De bewoners, ook de kinderen, zijn geworteld in Melissant. Ze staan als een fundament en zijn trots op hun dorp!

Tekeningen van Melissant van nu en in de toekomst. Foto: Cora de Boed
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant