Praktijkpabo van start in de regio | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
De Christelijke Hogeschool Ede en vijf basisschoolbesturen
De Christelijke Hogeschool Ede en vijf basisschoolbesturen (Foto: )

Praktijkpabo van start in de regio

  •   90 keer gelezen

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en vijf basisschoolbesturen (37 scholen) uit Zeeland, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard tekenden op vrijdag 7 februari 2020 in Zierikzee en Middelharnis een overeenkomst waarin intensief samenwerken centraal staat. Samen starten de scholen in september 2020 met de Praktijkpabo. Dit is een variant van de opleiding Leraar Basisonderwijs waarin leren in de basisschool centraal staat.

De basisscholen en de CHE willen meer leerkrachten trekken en behouden voor het christelijk basisonderwijs in Zuidwest Nederland. De gezamenlijke doelen zijn het opleiden van meer nieuwe leerkrachten, begeleiden van startende leerkrachten en het innoveren van het basisonderwijs. Met deze ondertekening breidt de CHE het landelijk netwerk uit. De volgende schoolbesturen zijn betrokken: VPCO Tholen (Tholen), Radarscholen en CBS op Dreef Bruinisse (Schouwen-Duivenland), CSG De Waard (Hoeksche Waard), Kindwijs (Goeree-Overflakkee).

Samen werken aan innovatief en toekomstbestendig onderwijs
Maarten van der Kooij, voorzitter College van Bestuur VPCO Tholen: "Op dit moment zijn alle klassen nog bemenst door bevoegde leerkrachten die bewust kiezen voor het protestants-christelijke onderwijs. Maar we zien dat de krapte ook in onze regio toeneemt. Met deze samenwerking gaan we ervoor dat we in een krimpende personeelsmarkt geen concessies hoeven te doen als het gaat om de christelijke identiteit bij het benoemen van nieuwe leerkrachten. Graag willen we ook leerkrachten behouden voor onze regio. Nu gaan ze elders in het land studeren en blijven daar vaak hangen. Daarnaast willen we elkaar uitdagen om innovatief en toekomstbestendig onderwijs te ontwikkelen en te behouden."

Christen-zijn met open houding
De samenwerkende partners vinden elkaar ook in de identiteit. Van der Kooij geeft aan: "Op onze scholen, die openstaan voor kinderen van alle achtergronden, valt of staat de christelijke identiteit van de scholen met de christelijke identiteit van de leerkrachten zelf. Studenten die studeren aan de CHE kiezen er bewust voor om hun christen-zijn mee te nemen naar de kinderen in de klaslokalen. Een belangrijke kernwaarde voor ons."

Praktijkpabo: leerkracht worden in eigen omgeving
Vanaf september 2020 start de Praktijkpabo in Zeeland, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard. Aan deze variant van de opleiding Leraar Basisonderwijs studeren in andere regio's al ongeveer 100 studenten. Jaap Vlasblom, coördinator Praktijkpabo CHE: "De Praktijkpabo is interessant voor studenten die leerkracht willen worden, vooral in de praktijk willen leren en in eigen omgeving willen studeren." Vanaf de eerste week leren de studenten twee dagen in de praktijk op een basisschool in de omgeving van hun woonplaats. Studenten reizen één dag in de week naar Ede voor colleges vanaf 10.30 uur. De andere twee dagen staan in het teken van zelfstudie, samenwerken met medestudenten, lesvoorbereiding en begeleiding.
Van der Kooij: "De kwaliteit van de online leeromgeving, de flexibiliteit van de opzet en de nauwe samenwerking tussen de stagescholen en de CHE met de ICO-er (Interne Coach Opleider) als verbindende factor spreekt ons aan in het concept van de Praktijkpabo."

Oog voor elke leerling
De opleiding Leraar Basisonderwijs aan de CHE leidt meesters en juffen op met oog voor elke leerling en met een gereedschapskist didactische en pedagogische vaardigheden. Studenten worden uitgedaagd zelf een voorbeeld te zijn, elk kind te stimuleren op zijn of haar niveau en bij te dragen aan de identiteit van de school. In alle opleidingsvarianten (voltijd, deeltijd, praktijkpabo, zij-instroom) kunnen studenten rekenen op betrokken docenten en onderwijs van hoge kwaliteit. Als student ontdek je wie je wilt zijn als leerkracht voor de kinderen, je team en de school en kun je bijdragen aan het onderwijs van de toekomst.

Geïnteresseerden voor de Praktijkpabo zijn welkom op een Open Avond in de regio of in Ede. Kijk op www.che.nl/praktijkpabo voor de data en locaties.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>