Tommy van den Hooven in Nederlands judoteam | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Tommy van den Hooven, hier als winnaar bij het NK Espoirs, onlangs gehouden in Eindhoven.
Tommy van den Hooven, hier als winnaar bij het NK Espoirs, onlangs gehouden in Eindhoven. (Foto: Judobond - District Zuid)

Tommy van den Hooven in Nederlands judoteam

  •   65 keer gelezen

Ouddorp- Of het interview vroeg in de avond kon, dat was de vraag van Tommy van den Hooven. De volgende ochtend moest hij namelijk om 7.00 uur vliegen en dus vroeg zijn bed uit om op tijd op Schiphol te zijn waar, na een vliegreis, een toernooi wachtte in het Italiaanse Follonica.

Door Fred Götzenberger

Tommy is judoka en niet zomaar één, de inwoner van Ouddorp maakt tegenwoordig deel uit van de Nederlandse selectie onder de 18 jaar en dat zorgt dat hij in heel Europa aan toernooien deelneemt. Hij werd door het judovirus besmet toen hij, in groep 3 van de lagere school, regelmatig twee klasgenootjes met bekers op school zag komen. 'Nou, dat vond ik zo leuk, dat wilde ik ook wel', vertelt Tommy die uitkomt in de gewichtsklasse -73 kg. 'Het bleek dat ze die bekers met judo bij sportvereniging De Kriekel hadden gewonnen.' Hij nam deel aan een proefles en dat beviel hem prima. 'Ik hield in die tijd wel van een beetje vechten en stoeien, nou dat kwam goed uit, want dat kon met judo.' Hij kreeg les van Iman Kars en kijkt daar nog met plezier op terug. "Als hij de sportzaal binnenkwam viel er een stilte. Zoveel ontzag had je voor hem, maar ik heb veel van hem geleerd.' En op zijn eerste toernooi pakte de nu 16-jarige judoka al een 3e plaats.

Bij Judoclub Middelharnis ontmoette hij de Nadia Swinkels die al enkele jaren op judo zat, en zij trainden wel eens samen maar stonden ook in een wedstrijd tegenover elkaar. 'Toen gaf ze aan dat ze mij met een Sutemi (offerworp red.) ging verslaan. Het werd een hele zware partij maar uiteindelijk won ik met een Yugo. Toen was ik eigenlijk wel trots.' Toen Swinkels verhuisde naar judoclub Marohokan in Maassluis besloot Tommy haar te volgen. 'Ja, toen ging het er een stuk fanatieker aan toe maar op een gegeven moment had ik daar ook mijn grens bereikt en stond ik qua ontwikkeling stil en werkte alleen nog maar aan mijn conditie.' Hij nam toen al deel aan de regiotrainingen van de Judo Bond Nederland en deze vonden plaats bij Judoschool Chris de Korte.

Het was uiteindelijk de nestor van de Nederlandse Judosport, Chris de Korte die vroeg of hij interesse had om bij zijn sportschool clubtrainingen te volgen. 'Ja, dat was echt ongekend. Ik kreeg allerlei tips en had direct een goed gevoel bij de club. Daar train ik onder andere met voormalig wereldkampioen Marhinde Verkerk, voormalig Europees Kampioen Elisabeth Willebrords, Roy Meyer (nam deel aan de OS van 2016 red.)', zo vertelt Tommy enthousiast, die nu al 4 jaar in Hoogvliet traint en Meijer als zijn grote voorbeeld ziet. Inmiddels kan hij als, 16-jarige, onder het rijtje topsporters worden geplaatst. Zo heeft hij 2 regiotrainingen per week, gaat hij 1x per week en nog een keer om de 14 dagen op zaterdag naar Papendal en dan zij er ook nog de clubtrainingen. Daarnaast is hij veel op reis om in Europa deel te nemen aan toernooien.

'Het is fijn dat zijn school, Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis, hem de ruimte geeft om zijn sport te kunnen bedrijven', zo geeft moeder Ingrid aan. Dat zijn sport niet geheel ongevaarlijk is blijkt wel uit de 2 rijen tape die op zijn arm zitten. 'Drie weken geleden trainde ik met jongen uit de -90 kg. Ik tilde hem op voor een worp maar toen viel hij op mijn pols. Het heeft nog even in het gips gezeten maar nu gaat het weer goed. Bij het gezin Van den Hooven draait het om Tommy. De familie eet wel gezond want de maaltijden worden hoofdzakelijk afgestemd op de judoka. Daarnaast is men veel op pad om hem naar toernooien te brengen. Over 2 jaar zijn de jeugd Olympische Spelen in Slovenie en Tommy kijkt hier al naar uit. Op basis van de resultaten en de doorstroming van leeftijdsgenoten naar hogere leeftijdscategorieën maakt de Ouddorper grote kans om daar aan te kunnen deelnemen. "Maar ik moet mij natuurlijk ook concentreren op de toernooien die hieraan voorafgaan, want daar moet ik laten zien wat ik kan', aldus een gedreven Tommy van den Hooven.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>