Afbeelding

Vrijwilligerswerk houdt ouderen actief, ook als het geheugen achteruit gaat

Algemeen 357 keer gelezen

Zoef. De sjoelstenen glijden door de bak richting de vier gaten. Soms rustig en gericht, soms met wat meer snelheid en af en toe met grote kracht. Rond de sjoelbak klinken aanmoedigende geluiden en zijn tevreden of minder tevreden gezichten te zien. Adam van Huizen houdt de stand bij. "Ik doe zelf ook mee", zegt hij. Verder haalt hij de bezoekers van de sjoelmiddag op en brengt hij ze weer thuis.

Van Huizen is vrijwilliger in woonzorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp. Hij is niet een man om achter de geraniums te zitten, zegt hij. "Vroeger bracht ik eten rond in de regio met mijn auto. Maar toen mijn rijbewijs niet meer verlengd werd, zocht ik wat anders. Bij de sjoelvereniging konden ze wel een vrijwilliger gebruiken. Daarom ben ik nu elke maandagmiddag hier. Ik help graag, anders zit ik toch alleen maar tv te kijken. Nu kan ik iets voor een ander doen. En ook voor mezelf."

Vrijwilligerswerk is belangrijk. Zonder vrijwilligers zouden tal van activiteiten niet mogelijk zijn. Het mooie is dat er voor iedereen wel vrijwilligerswerk is te vinden. Ook voor iemand als Adam van Huizen, die de laatste tijd merkt dat zijn geheugen minder goed werkt. Behalve bij het sjoelen helpt hij ook bewoners van De Vliedberg en cliënten van de groepsbegeleiding tijdens spelletjesmiddagen.

Anneke van Wijk is ook vrijwilligster in het Ouddorpse woonzorgcentrum. Een jaar of wat geleden begeleidde ze mensen van een woongroep. "Maar dat ging niet meer, het kwam te dicht bij", zegt ze. Ze legt uit dat ze de diagnose dementie heeft en de woongroep te veel als haar eigen toekomst ging zien. Gelukkig was er snel ander werk voor haar te vinden, zodat ze verder kon als vrijwilligster.

Nu begeleidt Anneke bewoners en cliënten van de groepsbegeleiding op een andere manier. "We doen spelletjes en kijken filmpjes. We zingen wat, maken een praatje en ik lees weleens wat voor. Bij de spelletjes die we doen, moet je nadenken. Zo houden we het hoofd actief. Ik ga de deelnemers ook altijd halen en brengen."

Nuttig zijn
Ze doet het om bezig te blijven, om zich niet te vervelen en, niet in de laatste plaats, om iets te doen voor de medemens. Net als Adam van Huizen. Anneke: "Vroeger ben ik ook altijd nuttig geweest, ik heb gewoon iets met mijn medemens. Met sommigen heb ik een hele goede band. Bovendien leer ik zelf ook nog wat van dit werk."

"Het is dankbaar werk. Ik blijf het doen zolang het kan", zegt Anneke. Adam is het daarmee eens. Hij knikt, terwijl de stenen door de sjoelbak glijden. "Ja, het is goed om wat te blijven doen." Hij zet ook afvalcontainers voor zijn buren buiten en voor het aanmaken van de kachel bij een ander draait hij eveneens zijn hand niet om.

Er zijn tal van mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, ook voor mensen met dementie. In de zorg, maar ook op scholen en kinderdagverblijven, in de natuur, binnen kerken etc. Ketenzorg Dementie op Goeree-Overflakkee wil dit verder ontwikkelen, zodat een dementievriendelijke samenleving nog meer inhoud krijgt. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de casemanagers dementie via info@ketenzorgdementie-go.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant