Afbeelding

KNRM op Goeree Overflakkee landelijk gezien drukste stations in 2019

Actueel 557 keer gelezen

Afgelopen week zijn de jaarcijfers bekend gemaakt van de keren dat de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij  (KNRM) in 2019 zijn uitgevaren. Hoewel landelijk gezien sprake is van een kleine daling van het aantal acties is het KNRM station in Ouddorp maar liefst 156 maal uitgevaren in 2019 ten opzicht van 134x in 2018. Daarmee is het KNRM station Ouddorp het drukste station geweest van het land in 2019. Zeker samen met het buurstation in Stellendam maakt dat de kop van Goeree landelijk gezien als meeste drukke gebied voor de inzet van reddingacties.  Stellendam en Ouddorp zijn samen verantwoordelijk voor alle acties op het Haringvliet, het Grevelingenmeer en een groot stuk van de Noordzeekust.

In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) landelijk gezien 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij. 

Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverleningen bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord. Dat gebeurt in samenwerking met de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD). De artsen van deze unieke dienst zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld. Zij hebben een normale artsenpraktijk en doen daarnaast het werk voor de RMD. De Radio Medische Dienst van de KNRM gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk. In 40 gevallen werd door de Kustwacht een helikopter ingezet. 

Op zee en aan de wal 
Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet. Daarnaast heeft de Kustwacht ook andere varende en vliegende diensten ter beschikking. 
Voor hulpverleningen en reddingen op het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Dit zijn voornamelijk zoekacties naar vermiste personen (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer voor ambulancepersoneel (104 keer). De KNRM zet hiervoor grote hulpverleningsvoertuigen in. Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio's. 

Voor het eerst meer dan 100.000 donateurs 
In 2019 telde de KNRM voor het eerst in haar historie meer dan 100.000 donateurs. Een mijlpaal waar de organisatie trots op is. Omdat de KNRM geen enkele subsidie krijgt van de overheid is de KNRM voor haar exploitatie volledig afhankelijk van donaties. De KNRM streeft ernaar in 2024, bij haar 200-jarig bestaan de 120.000e donateur te kunnen verwelkomen. 

150 jarig jubileum KNRM Ouddorp
Binnen die 195 jaar dat de KNRM dit jaar bestond vierde KNRM Ouddorp dit jaar haar 150 jarig jubileum. In 1869 is de eerste reddingboot vanuit Ouddorp ingezet. Toen werd er een paar keer paar jaar uitgevaren en thans maakt het toerisme rond Goeree Overflakkee dus dat dit station het drukste van het land was.

Jubilarissen
Op de jaarvergadering afgelopen vrijdag 17 januari 2020 in standtent de Zeester in Ouddorp,  heeft de voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, burgemeester Ada Grootenboer aan een 7 tal jubilarissen een vrijwilligers medaille uitgereikt. Van het station Ouddorp: Marco Klepper (10 jaar) en Raymond Flohil (15 jaar). Vanuit Stellendam:  Marloes Tanis (10 jaar), Tjerk Hakvoort (15 jaar), Peter Meijer (25 jaar), Peter Grinwis (25 jaar), Arnold Keijzer (25 jaar) en Kees Koese (30 jaar).

Afscheid na meer dan 45 jaar van Jan Flohil
Op de jaarvergadering is ook afscheid genomen van een aantal vrijwilligers. Afscheid is genomen van Thomas de Korte, Marloes Tanis die ooit als 1e vrouw op het station van Stellendam opstapper is geworden, Rudi Groeneveld en van Jan Flohil.
Jan Flohil is maar liefst meer dan 45 jaar als vrijwilliger in dienst van station Ouddorp geweest. Van opstapper tot plaatsvervangend schipper en de laatste jaren als helper aan de wal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant