Van Amsterdam naar Apeldoorn Afstand: 7800 kilometer | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
De vlag van Middelharnis op de Noorkaap. Alexander en Tanja Taale brachten hem ernaar toe bij de Noordkaap Challenge.
De vlag van Middelharnis op de Noorkaap. Alexander en Tanja Taale brachten hem ernaar toe bij de Noordkaap Challenge. (Foto: )

Van Amsterdam naar Apeldoorn Afstand: 7800 kilometer

  •   99 keer gelezen

Middelharnis- Nee, dit is geen grap. En er was ook geen sprake van een kapotte kilometerteller. Het is het aantal kilometers dat Alexander en Tanja Taale hebben afgelegd om de afstand tussen deze beide steden te overbruggen.

Door Henk Blanke

Alexander en Tanja namen vorige maand deel aan de Nordkaap Challenge. Dit is een toertocht vanuit Nederland naar de Noordkaap. Het gaat daarbij niet alleen om het leveren van een prestatie, maar ook om zoveel mogelijk geld in te zamelenl voor het goede doel, waarvoor sponsors zijn geworven.

Noordkaap Challenge
Deze prestatie tocht wordt sinds 2011 georganiseerd en is voortgekomen uit de Amsterdam-Dakar Challenge. Ook afgelopen december stond deze ultieme uitdaging op de bucketlist van de 21 teams uit alle delen van het land. Het avontuur lokte, ondanks de onbekendheid met het terrein, de omstandigheden en de kou. Zij trotseerden al deze uitdagingen en reden in 12 etappes naar het noordelijkste puntje van Europa. Ieder team met zijn eigen auto, variërend van BMW via Skoda naar Fiat 50 en Smart.

Ultieme uitdaging en beleving
Voor Alexander Taale was deze rit een ultieme uitdaging. In januari 2019 had hij al de monstertocht Parijs-Dakar gereden, een rit van 12000 km. Daar kan nu een kleine 8000 km. naar de Noordkaap aan toegevoegd worden. De rit liep via Duitsland, Denemarken, met de boot naar Finland naar de eindbestemming. Terug reed hij met zijn BMW X6 via Zweden, de brug over de Grote Belt naar Denemarken om via Duitsland in Apeldoorn te finishen. De etappes varieerden in lengte van 400 tot 700 km. Meestal werd rond 7 uur in de morgen gestart. Het grootste deel van de dag werd er in het donker gereden. Het is maar een paar uur per dag licht, of beter gezegd: schemerig.

Het werd een bijzondere ervaring. Door de sneeuw rijden over ijswegen, ijsplaten, door bossen, over vlaktes, met overstekende rendieren geconfronteerd worden. Temperaturen variërend van -2 tot -30 graden Celsius, ijskoude wind trotseren.

Veel nieuwe en interessante contacten leggen, rijden met gelijkgestemden, kennis maken met ontzettend vriendelijke bewoners, die, voor onze begrippen, onder omstandigheden leven van 30 jaar geleden. En, uiteraard: de Kerstman ontmoeten.

Maar ook meemaken, dat het sociale leven zich daar afspeelt rond het benzinestation, de schitterende verzorging ervaren in een dorpje van 69 inwoners, verblijven in allerlei verschillende onderkomens. Mensen ontmoeten die de rust zelve zijn. Koude, zuivere, schone lucht inademen, je dagritme kwijtraken. En last, but not least: de ervaring van het Noorderlicht. Groene 'vlammen' aan de horizon. Kortom: een ultieme beleving om nooit te vergeten en honderduit over te blijven vertellen.

Goede doel
Alle deelnemers rijden voor een door henzelf bepaald goed doel. Alexander en Tanja deden dit voor de stichting Racing for Parkinson. Zij wierven lokale, zakelijke en particuliere sponsors. Een bedrag van €4350 kon worden overgedragen aan de stichting. Je inspannen voor een goed doel geeft altijd voldoening. Maar deze reis kende nog een hoogtepunt. Op de Noordkaap werd de vlag van Middelharnis over de auto gedrapeerd. Dat gebeurde op 13 december, precies 11 manden nadat diezelfde vlag in Dakar de auto sierde. Daarmee heeft de vlag van Middelharnis 20000 km. afgelegd. Een hele prestatie voor een vlag.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>