Heleens boekentips voor januari | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Heleen van Esbroek met haar aanraders voor de maand januari
Heleen van Esbroek met haar aanraders voor de maand januari (Foto: Nick Ehbel)

Heleens boekentips voor januari

  •   87 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. In januari zijn haar aanraders: "Sneeuw Blind" van Ragnar Jónasson, "Moppereend" door Joyce Dunbar en Petr Hóracek en "Norge Jeg Elsker Deg" van 'onze eigen' Cora de Boed.

Door Nick Ehbel

Iedere maand komen een fictie, een kinderboek en een non-fictie aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt.

Sneeuw Blind - Ragnar Jónasson
"Sneeuwblind" van de IJslandse schrijver Ragnar Jónasson speelt zich af in Siglufjörður, een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland dat alleen maar bereikbaar is via een smalle bergtunnel, waar niemand zijn huis op slot doet, waar iedereen elkaar kent.

Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.

Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn."
Heleen moedigt de lezers aan: "Ga mee op reis naar IJsland en laat je meeslepen in dit ijzingwekkende verhaal!"

"Moppereend
- Joyce Dunbar en Petr Hóracek

Hét boek van de nationale voorleesdagen! Een moppereend om vrolijk van te worden. Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Want ze wil niet graven met de hond. Niet met het varken in de modderpoel. Niet kraaien met de haan. Niet soezen met de schildpad. Niet een lekker hapje eten met de geit. Dus... niemand wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Maar wat voor wolk was dat nou? Was het een sombere wolk? Was het een treurwolk?
Of zou het... was het...moppereendwolk? Zou hij de zon verduisteren? Kon hij barsten?
En met het barsten van de wolk komt alles goed met dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet. Of wordt het tijd voor een wolkbreuk boven jouw hoofd?
Norge Jeg Elsker Deg
- Cora de Boed"

"Noorwegen ik hou van jou" Ga mee op reis naar Noorwegen met dit mooi en inspirerende fotoboek. Cora de Boed is vele malen in Noorwegen geweest en heeft van haar reizen een fantastisch mooi fotoverslag gemaakt en dit gebundeld in dit mooie boek."

De redactie zocht een leuke anekdote uit het boek en vond het volgende onder titel Levertraan om van te gruwen, zo vies! "Ik herinner het me als de dag van gisteren. Als de R in de maand kwam, kwam ook de lepel om de levertraan in te slikken, weer tevoorschijn. Brrr…
Ruim vijftig jaar verder: We zouden van de eilandengroep de Lofoten in Noorwegen zuidelijk naar de stad Bergen varen. En dan passeer je op een keer de Poolcirkel en daar maken ze een heel ritueel van. Of we in de rij wilden gaan staan, op weg naar de kapitein, die flessen met levertraan tevoorschijn toverde. Als je mee deed, zou je een prachtige zilveren lepel ontvangen met de inscriptie dat je de Poolcirkel was gepasseerd. Even ogen dichtknijpen en het goedje direct doorslikken, dan is het zo voorbij! De meeste mensen hadden eigenlijk daarna de slappe lach. Niet van de levertraan, maar van de champagne die je achteraf kreeg. Om de vieze smaak weg te spoelen…"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>