Karin Roozemond bij haar werken. Foto: Cora de Boed
Karin Roozemond bij haar werken. Foto: Cora de Boed Foto: Cora de Boed

Krachtige kleuren benadrukken expositie

Algemeen 771 keer gelezen

Sommelsdijk – Iedereen heeft een denkvermogen en dat dit vooral 's nachts door je hoofd gaat na een dag van allerlei bezigheden, is niet vreemd. Dat overkomt ook Karin Roozemond uit Melissant nogal eens. Zij maakt prachtige schilderijen die vanaf zondag 5 januari tot en met 26 februari te bewonderen zijn in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Door Cora de Boed

De titel van haar expositie is surrealistisch expressionisme en de werken ontstaan bij Karin doordat ze houdt van oude culturen, sprookjes en legendes. Maar haar inspiratie kan ook uit haar dromen komen of visioenen die ze af en toe krijgt als ze helemaal tot rust is gekomen. Haar fantasie gaat tijdens het creëren van een werk met haar op de loop en dat is fijn om te ervaren, zegt ze er zelf over. Dan heeft ze een bepaald onderwerp in haar hoofd en dat gaat ze uitwerken om tot een mooi en kleurig geheel te komen. Want dat zijn ze, haar werken hebben een krachtige en kleurige uitstraling. Het kan ook zijn dat ze gaandeweg al een bepaald iets in haar ondergrond, in het reliëf van een schilderij ziet. Er hangt in de kerk bijvoorbeeld een slang die kronkelt door zijn omgeving in mooie blauwtinten met groen. Eigenlijk heeft Karin een eigen stijl ontwikkeld in de loop van de jaren. Je zou kunnen zeggen dat er een bepaald symboliek is te zien. Haar werken hebben immers meerdere lagen en zo maakt Karin haar schilderijen tot wat ze uiteindelijk zijn. Het is pas goed als ze erover tevreden is. En is ze dat niet en ze wordt er 's nachts wakker van, dat er iets mist of niet goed is, dan staat ze op en bewerkt haar schilderij tot wat het moet zijn. Ze kan dan niet wachten tot de volgende dag, nee, dat moet ineens veranderd worden. Die drang zit er gewoon.

Spontaan
Volgens de maker is het een spontaan creatieproces waar ze doorheen gaat. Karin begint met een blanco ondergrond waarop ze verschillende stukken papier plakt en bijvoorbeeld zand strooit. Daarna past ze vloeibare acryl toe en ontstaan er vlekken van kleuren. Dan wordt het werk goed gedroogd. Daarna kan ze pas zien of er in het reliëf iets tastbaars zit. Naast het schilderen heeft zij immers een passie voor dansen, paarden, verhalen en gedichten. Ook die onderwerpen kun je in haar werken tegenkomen.

Het is mooi om dit alles nu te gaan zien in de Remonstrantse kerk die tweemaandelijks een andere exposant de ruimte geeft om werken te tonen. Dan blijft het een mooie variatie door het jaar heen! Welkom op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op zondagmorgen na de kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur. Dan even aanbellen bij de familie Schrier, die boven de kerk woont.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant