Een zonvergoten ijsbaan in december. Klimaatverandering. Reden om ijsclub Middelharnis/Sommlesdijk op te heffen.
Een zonvergoten ijsbaan in december. Klimaatverandering. Reden om ijsclub Middelharnis/Sommlesdijk op te heffen.

IJsclub Middelharnis/Sommelsdijk gesmolten

Algemeen 1.577 keer gelezen

Middelharnis- Al jaren smelt het aantal leden van ijsclub M'harnis/S'dijk als sneeuw voor de zon. Oorzaak: klimaatverandering, waardoor we geen winters van 'vroeger' meer kennen.

De ijsclub is een van de oudste verenigingen op Goeree-Overflakkee. 126 jaar gelden werd zij opgericht. Zij zorgde voor wedstrijdjes en de entourage rond de schaatsplekken, zoals de haven en de Vliegers. In 1932 werd de huidige locatie achter de Oost-Voorgors in gebruik genomen. Een grote baan met veel mogelijkheden om de ijspret te verhogen. Alles wat onder de noemer 'koek en zopie' valt was er te koop in een tent en later in het clubhuis. Gezelligheid alom voor de vele schaatsers, gedurende de altijd ijs zekere winters van konden genieten.

Kosten en aantal leden
Voor al dat winterplezier worden kosten gemaakt. Huur, energiekosten, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud van de baan, enz. Daar moeten inkomsten tegenover staan, die door de leden moeten worden opgebracht. Echter: er kan steeds minder geschaatst worden. Daardoor liep het ledetal in de loop van de jaren snel terug. 20 jaar gelden waren dat er nog 2000, nu nog slechts 400. De laatste jaren ging de ijsbaan soms één dag per jaar open. Dus geen inkomsten. Tot op het laatst heeft het bestuur, bijgestaan door vele vrijwilligers, getracht de club te laten voortbestaan. Helaas, zonder succes. De kosten werden hoger dan de inkomsten. Dat kan geen vereniging volhouden. Tijdens de afgelopen ALV tot opheffing besloten. Officieel op 1 april 2020. Mocht er tussen nu en die datum toch nog vorst en ijs komen, dan staan de vrijwilligers klaar de baan te prepareren voor de laatste nostalgische rondjes natuurijsbaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant