Afbeelding

Lichtjes op oorlogsgraven 'Finse traditie'

Actueel 386 keer gelezen

Op kerstavond 1991 plaatsten schoolkinderen voor de eerste keer, op alle graven op de Canadese militaire begraafplaats te Holten, brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Sindsdien branden er op 24 december elk jaar kaarsjes op de 1.394 graven van Canadese militairen. Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden. Hij zette vervolgens een Facebook actie op, in de hoop dat het idee werd opgepakt door anderen. De respons was ongelofelijk, op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. 

Geallieerde oorlogsgraven 
In 2019 krijgt dit mooie project uiteraard weer een vervolg en zijn er inmiddels al meer dan 350 plaatsen aangemeld, waar op kerstavond (24 december) een kaarsje zal branden bij een oorlogsgraf. Sinds 2016 doet Stichting WO2GO mee met dit project 'Lichtjes op oorlogsgraven', waarbij vrijwilligers kaarsen plaatsen bij de geallieerde oorlogsgraven op het eiland. Op Goeree-Overflakkee liggen in totaal nog dertig geallieerde militairen begraven en wel in Den Bommel, Herkingen, Middelharnis, Sommelsdijk, Goedereede en Ouddorp. De rouwkaarsen die geplaatst worden, branden zo'n vijftig uur en zo zal dus op beide kerstdagen een lichtje branden ter herinnering en hen die gevallen zijn voor onze vrijheid. 

Militairen van Goeree-Overflakkee 
Dit jaar zal er voor het eerst ook een kaarsje branden bij de oorlogsgraven van militairen, die afkomstig zijn van Goeree-Overflakkee en om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog of in de aanloop daar naar toe. Het gaat om de militairen Gerrit Born (Middelharnis), Jacob Breen en Mark van 't Geloof (beiden Ouddorp), Jan Troost (Goedereede), Leendert Goedegebuur (Melissant) en Stoffel van Dam (Stellendam). Bij het graf van Van Dam in Stellendam zal Len van Beesten, zelf een oorlogsveteraan en woonachtig in Stellendam, een kleine herdenking opzetten. Geïnteresseerden zijn welkom om 16:15 uur op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. 

Voor de mensen die gaan kijken bij 'Lichtjes op Oorlogsgraven': graag aandacht voor het feit dat u een begraafplaats betreedt. Heb respect voor de overledenen, loop dus niet over graven en denk aan het volume van uw stem, stilte wordt op prijs gesteld. Tevens is het niet toegestaan de begraafplaats na zonsondergang te betreden.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant