'Stilte betekent een ontmoeting met jezelf' | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Marias Velthuizen en Nelleke van Nieuwenhuijzen bij een woestijnfoto. (Foto: Cora de Boed)
Marias Velthuizen en Nelleke van Nieuwenhuijzen bij een woestijnfoto. (Foto: Cora de Boed) (Foto: cora de boed)

'Stilte betekent een ontmoeting met jezelf'

  •   153 keer gelezen

Melissant - Het is niet alleen door de woestijn trekken op haar reizen, maar zoveel meer voor Nelleke van Nieuwenhuijzen uit Goedereede. "Want," zo zegt ze, "de ruimte die je in de woestijn ervaart, geeft je zoveel vrijheid." De woestijnfoto's die ze zelf maakte, hangen op dit moment in Melishof te Melissant. De opening van Nelleke's expositie was zaterdag 7 december door Marias Velthuizen, hij ging uitgebreid in op de natuurverschijnselen van verschillende woestijngebieden, waar Nelleke is geweest.

Door Cora de Boed

Beheerders van Melishof, Dirk Spahr van den Hoek en Wim Weeda, samen met een grote groep vrijwilligers, staan achter de gedachtegang van Nelleke van Nieuwenhuijzen en Dirk sprak van schitterende beelden in de woestijn, een oneindig spel van licht en schaduw. En daarom is haar voorgesteld om in dit gebouw een foto-expositie te houden die de diepte van de woestijnfoto's benadrukt.

Nelleke daarop antwoordend dat ze als oud-Melissantenaar het leuk vindt om in Melishof te exposeren en zegt veel hulp gehad te hebben van de vrijwilligers met het ophangen van haar werken. In 2005 is Nelleke begonnen met haar reizen naar de woestijn en het was vanaf de eerste keer een geweldige ervaring. Ze gaat meestal twee, drie keer per winter naar Zuid-Algerije en de laatste tijd naar Egypte, "Je hebt de zwarte-, witte- en de kristalwoestijn. In die laatste zijn zachte kalksteenvormen te zien, gemaakt door de wind met prachtige kleurschakeringen overal." Nelleke is er weg van! "Kijk bijvoorbeeld met andere ogen naar de aangrenzende zee en voel de kracht van het water, de leegte van de woestijn, het niets - het alles. Laat je door de woestijn aanraken en betoveren. Door naar mijn foto's te kijken, kun je op je eigen manier geraakt worden, geniet ervan", zei Nelleke tegen haar vele toehoorders, die de moeite namen naar Melishof te komen.

Marias Velthuizen vertelde dat als je eenmaal in de woestijn bent, je een voelt met de natuur. "Je ontdekt dat je maar weinig nodig hebt, waar alleen de liefde, speelsheid, blijheid en energie naar boven komen." Marias belichtte de natuur in al haar facetten en vertelde over de oorspronkelijke bewoners, in Egypte de Bedoeïenen en in Algerije voornamelijk de Nomaden.

Hij weet ook de wens van Nelleke om ooit nog eens naar de woestijn van Namibië te gaan, waar een dennenboompje groeit die wortels van wel dertig meter kan hebben.

De foto's zijn te bezichtigen tot 16 januari 2020 op maandag van 15.00 tot 17.00 uur en op maandag-, woensdag- en donderdagavond van 19.00 tot 22.30 uur aan de Binnenweg 61 te Melissant. Welkom!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>