De synagoge in Middelharnis
De synagoge in Middelharnis

Na 77 jaar weer een synagogedienst in Middelharnis

Actueel 1.098 keer gelezen

In 1942 werd er in de synagoge van Middelharnis voor het laatst een dienst gehouden. Op 2 mei 1942 werd het dragen van de Jodenster verplicht en vanaf augustus 1942 werden de eerste Flakkeese joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De grootste deportatie vond begin november van datzelfde jaar plaats. Met uitzondering van een handvol onderduikers werden alle joodse inwoners weggevoerd en vermoord. Daarna werd het stil in de synagoge en zijn er geen diensten meer gehouden. 

Op de website van de Emmaüskerk kunt u onder Vorming+Toerusting - Kerk en Israël meer lezen over de geschiedenis van de synagoge in Middelharnis. Ook kunt u lezen over de geschiedenis van het parochet, het voorhangsel dat voor de heilige ark met de Torarollen hing. Een parochet uit de synagoge van Middelharnis is nu nog te zien in Leidse synagoge. 

Door de wegvoering van joden is de joodse gemeenschap en de joodse eredienst helemaal verdwenen uit Middelharnis. Wat nog herinnerd is een plaquette aan de gevel van een winkel op D'n Diek, de Sjoeltrap ter hoogte waar de synagoge, ook wel sjoel genoemd, heeft gestaan en een aantal joodse begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee. Ook zijn er de laatste jaren zogenaamde 'stolpersteine' of te wel struikelstenen in de bestrating aangebracht voor de huizen waar joden hebben gewoond die later zijn omgekomen in o.a. de kampen Auschwitz, Birkenau, Mauthauzen, Silezië, Sobibor en Vught. Dit ter nagedachtenis.

De mogelijkheid om een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn vandaag de dag beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima in plaatsen waar belangstelling is een open synagogedienst waar iedereen welkom is, zo ook binnenkort in Middelharnis. U bent  van harte welkom voor het meemaken van deze open synagogedienst op vrijdagavond 17 januari 2020. Deze vindt plaats in de Emmaüskerk, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis.

De open synagogedienst, is hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Er is een voorzanger, een Gazan, en een liturgieboek waaruit gezongen gaat worden. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig. De opzet van de avond: vanaf 19.00 uur inloop met koffie, thee en lekkernijen. Van 19.30-20.30 uur Kabbalat Sjabbat-dienst/vrijdagavonddienst. Van 20.30-22.00 uur Kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood, en lekkernijen en gezelligheid. Iedereen die deze unieke synagogedienst mee wil maken is van harte welkom. U kunt zicht tot uiterlijk 9 januari aanmelden en het aantal heeft een beperking. Via de website www.emmauskerkmiddelharnis.nl kunt u zich aanmelden via een webformulier onder het kopje Actueel bij Vorming + Toerusting, maar het kan ook via telefoonnummer 06 - 49 64 27 92. De open synagogedienst is een gezamenlijk initiatief van de Exoduskerk te Sommelsdijk en de Emmaüskerk te Middelharnis.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant