Met deze nostalgische heimachine werd de 'eerste paal' voor de hypermoderne beroepscampus in Sommelsdijk geslagen.
Met deze nostalgische heimachine werd de 'eerste paal' voor de hypermoderne beroepscampus in Sommelsdijk geslagen.

Peter Feller: 'De beroepscampus, daar krijg je energie van'

Algemeen 248 keer gelezen

Sommelsdijk-Het slaan van de 'eerste' paal voor de beroepscampus in Sommelsdijk ging met veel vuur, rook, confetti en knallende 'champagne' flessen gepaard. Wat echter vooral overheerste was grote tevredenheid bij alle berokken partijen.

Door Henk Blanke

Het is dan ook niet niks. Na een voorbereidingstijd van maar liefst twaalf jaar is dan eindelijk de afrondende fase bereikt. Of niet? Want het duurt nog ruim een jaar. Dan wordt het eerste tastbare resultaat in gebruik genomen; de beroepscampus Zuid.

Samenwerking
Dat de drie O's, onderwijs, ondernemers en overheid samenwerken is al jaren het geval. 'Maar', zo betoogde wethouder financiën, recreatie en toerisme, onderwijs en mobiliteit Peter Feller, 'nu pas zie je het optimale resultaat'. Al jaren is er op Goeree-Overflakkee grote vraag naar goed geschoolde mensen op alle gebieden en op alle niveaus. Die vraag komt o.a. voort uit de visie van het gemeentebestuur: de economische activiteiten op het eiland moeten groeien, o.a. door het aantrekken van nieuwe bedrijven en woningbouw. Daardoor wordt de werkgelegenheid gestimuleerd. Uiteraard willen alle sectoren van het bedrijfsleven daar graag op inspelen. Alleen: de vakmensen die daarvoor nodig zijn, zijn nauwelijks te vinden. En dan komt de taak van het onderwijs in beeld. Inspelen op die behoefte aan goed gekwalificeerde mensen. Dat vereist samenwerking tussen alle op het eiland aanwezige onderwijsinstellingen. Een goed geoutilleerde leeromgeving, waarin alle voortgezette opleidingen zijn samengebracht is daarbij belangrijk. Met de bouw van de beroepscampus is daarmee een heel belangrijke stap gezet. Maar, misschien nog wel belangrijker, is het afstemmen van het onderwijsaanbod door de diverse onderwijsinstellingen, die de campus gaan betrekken. Samen in één gebouw moet namelijk ook betekenen: over je eigen grenzen heen kijken.

Beroepscampus Zuid
De beroepscampus wordt in twee fases gebouwd. De eerste fase is Zuid. Op het perceel van het voormalige bouwbedrijf Boeter in Sommelsdijk is vorige week de eerste paal geslagen. Daar worden de vmbo-afdelingen van de R.G.O. gehuisvest. De leerlingen daarvan zitten nu nog verspreid over de vestigingen Langeweg en Scholstraat. Ook de leerlingen van de P.M. gaan daar hun praktische lessen volgen. Het Praktijk College Rotterdam wordt er eveneens in ondergebracht. Verder biedt het gebouw onderdak aan het Albeda College, dat nu nog in Oude-Tonge en in Middelharnis gevestigd is.

De tweede fase
Als dit gebouw klaar is, dan wordt de RGO-vestiging aan de Langeweg gesloopt en begint de bouw van de tweede fase: de beroepscampus Noord. Daarin wordt de samenwerking optimaal. Want, naast de verschillende (zorg)profielen van het vmbo en mbo Lentiz voor agrarische opleidingen, gaan hier de opleidingen voor en door het bedrijfsleven en verschillende zorginstellingen verzorgd worden. Zo wordt de beroepscampus in Sommelsdijk het bruisende middelpunt van samenwerking en op toekomstgerichte ontwikkelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant