Afbeelding

Tentoonstelling Verfijnd Verleden, werk van Piet Rijken (1915-2001)

Actueel 729 keer gelezen

Veere - Vanaf zaterdag 14 december 2019 presenteert Museum Veere de tentoonstelling Verfijnd Verleden, werk van Piet Rijken (1915-2001). De expositie biedt een bijzonder overzicht van het werk van deze eigenzinnige 'fijnschilder' die in de tweede helft van de vorige eeuw, tegen alle moderne kunststromingen in, zijn eigen gang ging en de vergankelijkheid der dingen minutieus op het doek weergaf.

Museum Veere is verheugd dat ook het vierluik Bodemvondsten Veere I t/m IV kan worden geëxposeerd. De schilderijen tonen de archeologische vondsten die vijfentwintig jaar geleden in de kelder van het Schotse Huis 'In den Struys', onderdeel van Museum Veere, gedaan werden. Een selectie van voorwerpen uit deze unieke 'beerputvondst' wordt eveneens getoond.

Kunstenaarscarrière
In 1915 werd Piet Rijken in Middelburg geboren. Hij tekende van jongs af aan, maar als zoon van een machinebankwerker kwam een kunstzinnige opleiding niet in aanmerking. Piet Rijken leerde zichzelf tekenen en schilderen. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon zijn kunstenaarscarrière. In de jaren vijftig was hij medeoprichter van de Zeeuwse Kunstenaarskring en ging exposeren. In 1995 werd, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, een grote overzichtstentoonstelling gehouden in het Zeeuws Museum te Middelburg.

Vergankelijkheid
Piet Rijken staat vooral bekend als fijnschilder. Tegen de trends van zijn tijd in - de abstracte kunst zegevierde - schilderde hij vele stillevens. Hij vond zijn inspiratie vooral in de natuur. Een uitgebloeide zonnebloem, een dode vogel, een halfvergaan blad, Rijken zag schoonheid in het verval. 
Ook voorwerpen met een bewogen verleden boeiden hem zeer. Door de tijd gevormd, vervormd en versleten. Zorgvuldig legde hij de  glans van de tijd vast op het doek.

'Struysvondsten'
In 1994 werd tijdens het uitgraven van de kelder van het Schotse huis 'In den Struys' een vijf eeuwen oude beerput gevonden. Archeologen troffen er een grote hoeveelheid aardewerk aan uit de periode 1425-1500. Maar ook uniek glaswerk. Zelfs oude schoenen, speelgoed en werktuigen.
Piet Rijken, een regelmatig bezoeker van het depot voor bodemvondsten in Middelburg, raakte geïnspireerd door de 'Struysvondsten'. Hij schilderde een vierluik: stillevens met rood aardewerk, steengoed, glas en houten voorwerpen. 

Oeuvre
Museum Veere laat dit vierluik zien, samen met een aantal vondsten uit de Struys. Verder wordt een groot aantal schilderijen getoond, dat een goed overzicht biedt van het oeuvre van de schilder. Zo is onder andere het schilderij 'De Dom van Veere' te zien en vier schilderijen uit de collectie van het Zeeuws Museum waaronder het schilderij 'Het Vergeten Portretje' uit 1979. Door de ruimhartige medewerking van de familie Rijken kan een aantal voorwerpen worden getoond die Piet Rijken gebruikte voor zijn schilderijen.  


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant