'De stampers worden uit de bloem gehaald en gedroogd' Foto:PR
'De stampers worden uit de bloem gehaald en gedroogd' Foto:PR

Saffraan van Flakkeese bodem

Algemeen 1.177 keer gelezen

Oude-Tonge - Vijf Jaar geleden begonnen John en Lenie Terhoeve uit Oude -Tonge met een paar bollen van de Saffraan Krokus te experimenteren. Een hobby die inmiddels is uitgegroeid tot een serieuze teelt van het rode goud op Flakkeese bodem.

Door Jacquelien Wielaard

Eerst moest er gezocht worden naar de ideale groeiomstandigheden. Buiten in de volle grond, binnen in een donkere, in een koele ruimte of juist verwarmd? De volle grond bleek de beste manier. 'Begin september gaan de bollen de grond in, half oktober staan ze in bloei. De bloemetjes moeten er dan afgeplukt worden. Elke bloem bevat drie stampers. De stampers worden voorzichtig uit de bloem gehaald. Dit is zeer arbeidsintensief. De stampers worden vervolgens gedroogd en dit is de saffraan.'

Voor één gram saffraan zijn meer dan 150 bollen nodig. Als de bollen zijn uitgebloeid blijven ze in de grond tot mei. Dan worden de bollen gerooid en gedroogd om schimmelvorming en rotting te voorkomen. De gerooide bollen worden binnen bewaard bij een bepaalde temperatuur, dit is van belang voor de bloemvorming het volgende jaar. De grootte van de bollen is ook belangrijk, want kleine bolletjes geven nog geen bloem.

Kruid, kleurstof en medicijn
Gedroogde saffraan wordt al duizenden jaren als kruid, kleurstof en medicijn gebruikt. Het medicinale gebruik stamt vooral uit de traditionele Chinese geneeskunde, waarbinnen saffraan hoofdzakelijk toegepast wordt vanwege verbeterende eigenschappen en positieve invloed op stemming en spijsvertering.
In gerechten geeft saffraan een specifiek bitterzoet aroma. De bekendste eigenschap van saffraan is echter dat het gerechten een mooie gele kleur geeft. Saffraan wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt, doorgaans volstaan enkele saffraandraadjes om een gerecht van voldoende kleur en smaak te voorzien. Saffraan kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt het stoven, bakken, roosteren of laten weken in een vloeistof. De wereldkeuken kent toepassingen met saffraan zoals in paella en risotto. Dichter bij huis treffen we saffraan onder andere in paasbrood en kippensoep aan.

Meer weten?
Bent u geïnteresseerd of wilt u de Flakkeese Saffraan eens proberen? Het is te koop bij Landwinkel 't Zand in den Bommel, Landwinkel Keizer in Stellendam, of bij de Fam. Terhoeve aan de Schinkelweg 2 in Oude-Tonge.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant