'Echt bezinnen begint van binnen' | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Kees en Corry van 't Zelfde onderweg, bepakt met rugzak. (Foto: Goede vriend Albert)
Kees en Corry van 't Zelfde onderweg, bepakt met rugzak. (Foto: Goede vriend Albert) (Foto: )

'Echt bezinnen begint van binnen'

  •   47 keer gelezen

Sommelsdijk – Dit jaar, van 25 februari tot 12 april waren Corry en Kees van 't Zelfde uit Middelharnis aan de wandel, en niet zomaar een tocht, maar een 1.100 kilometer lange pelgrimsroute door Spanje, van Sevilla tot aan Santiago de Compostella. En daarvan zijn foto's en beelden via een beamer te zien in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk tot en met 28 december. Een wondermooie expositie.

Door Cora de Boed

'Blik op Oneindig' is de titel van deze foto-expositie over de Pelgrimstocht op de camino 'Via de la Plata'. De route die Kees en Corry liepen, gaat door de streken Andalusië, Extremadura, Castilla de León en Galicië, de langste op Spaans grondgebied. En als je tijdens de opening van de expositie op zondag 3 november de beelden ziet die Kees van 't Zelfde toont aan het publiek dat talrijk is in de kerk, dan ervaar je pas dat 'oneindige' van de tocht, weggetjes waar geen einde aan komt, op en neer golvend door het landschap. Maar wel door een prachtige omgeving, waar in diverse kleine dorpjes een gesprek op gang komt met de bewoners die ergens op een bankje zitten of die zelf onderweg zijn naar hun landerijen om maar een een paar voorbeelden te noemen. En de schoenmaker die in een plaats wordt aangedaan om de schoenen van Kees en Corry van zolen en hakken te voorzien.

Niels Snoek opent de expositie en is een voorstander van werken die in de kerk komen te hangen, dat deze iets te maken hebben met kerk of religie. Hij eindigt zijn toespraak met "De weg is het doel, en het doel is de weg."

Volgens de doorgewinterde wandelaars is de weg naar Santiago voor velen een godsdienstige, maar steeds meer pelgrims doen dit vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route, of vanwege de fysieke uitdaging, het landschap of om je eigen 'ik' weer te herkennen. In 2018 kwamen 3.600 Nederlanders aan in Santiago.

Corry en Kees vertellen dat ze in 2006 voor het eerst vanuit Middelharnis naar Santiago de Compostella gingen, op de fiets. Deze fietsreis maakte zoveel indruk dat alle fietsreizen door allerlei landen, die daarna volgden, in het teken stonden van deze reis. "Steeds zochten we een aanknopingspunt over pelgrimeren of een Jakobsschelp of een beeldje van Jacobus. Echter, na onze pensionering was de tijd rijp om de fiets te vervangen voor de wandelschoenen en de rugzak."

Toch was de tocht die ze maakten, niet altijd eenvoudig. Koude nachten op sommige slaapplaatsen, maar ook afzien in storm, wind en regen, zelfs in de sneeuw. Corry: "De weg naar Santiago toe, blijft belangrijker dan de aankomst. Echt waar." Ze zegt het met volle overtuiging, waar niemand omheen kan. De expositie is elke woensdagmorgen te zien van 10.00 tot 12.00 uur.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>