OBS De Inktvis is een van de scholen van SOPOGO waar gestaakt werd. (Foto: Nick Ehbel)
OBS De Inktvis is een van de scholen van SOPOGO waar gestaakt werd. (Foto: Nick Ehbel)

Veel basisscholen dicht tijdens landelijke onderwijsstaking

Algemeen 356 keer gelezen

Van de redactie

Alle openbare basisscholen van SOPOGO hebben woensdag 6 november gestaakt. Van de christelijke scholen die onder Kindwijs vallen, staakte alleen CNS Zomerland in Stellendam. In Oude-Tonge staakte in ieder geval KBS De Nobelaer.

Door Nick Ehbel

Zowel bij de RGO als bij CSG Prins Maurits was de animo om verschillende redenen nihil. Alle openbare basisscholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee

SOPOGO
Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk dat er structureel aandacht komt voor het primair onderwijs. Ondanks aanpassingen als gevolg van vorige acties is de aandacht voor het onderwijs bij de landelijke overheid nog steeds onvoldoende. Het dreigende lerarentekort is een grote zorg. Om de kwaliteit van het onderwijs voor de toekomst te kunnen waarborgen, moet de waardering en de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep beter. SOPOGO wilt in de toekomst ook kunnen garanderen dat er iedere dag een leraar voor de klas staat. De werkdruk blijft onverminderd hoog. De vakbond heeft leerkrachten en ondersteunend personeel opgeroepen om 6 november 2019 het werk neer te leggen. Het bestuur van SOPOGO heeft de actiebereidheid onder haar leerkrachten en onderwijsassistenten gepeild en op basis daarvan besloten om haar scholen die dag te sluiten.

Kindwijs
De basisscholen van Kindwijs deden, op één na, niet mee aan de staking. Die ene school was CNS Zomerland uit Stellendam. Kindwijs reageert: "Staking is in strijd met de grondslag voor Protestants-Christelijke scholen. Leerkrachten mogen wel individueel meedoen aan de actie. Maar de stakingsdag viel precies gelijk met Dankdag."

RGO
Bij de RGO was er niet veel animo voor een staking. De leerkrachten hadden meerdere belangrijke activiteiten te doen, zogenaamde buiten het lesprogramma activiteiten. Deze week heel veel: project van de mensenrechten, project Europa en er waren veteranen gevraagd voor een bezoek aan de school. Een heel programma waar ook mensen van buitenaf bij ingeschakeld zijn. Men ging op bezoek bij het Humanity House en bij het Museon. Leerkrachten voelden zich verantwoordelijk om dat door te laten gaan.

CSG
Van de Christelijke Scholen Gemeenschap Prins Maurits deed niemand mee. Iedereen was gewezen op het recht om te staken en de rector wil daaraan zijn medewerking geven, maar de stakingsbereidheid was nihil. Dat heeft veelal te maken met de persoonlijke overtuiging van de leerkracht. Rector Adam van Heest maakt het duidelijk: "Opkomen voor je arbeidsrechten is een rechtvaardige daad, maar mag niet ten koste gaan van de leerlingen en uitval van lessen. Daar komt ook nog bij dat het landelijk gezien een slechte datum was, want hij viel samen met de landelijke Dankdag."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant