25 jaar lid van 110-jarig gemengd koor Excelsior | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Anneke Sarelse en Wim Polder, 25 jaar lid van Excelsior (foto: Jacquelien Wielaard)
Anneke Sarelse en Wim Polder, 25 jaar lid van Excelsior (foto: Jacquelien Wielaard) (Foto: )

25 jaar lid van 110-jarig gemengd koor Excelsior

  •   122 keer gelezen

Dirksland - Het gemengd koor Excelsior telt tegenwoordig vijftig leden maar ondanks de vergrijzing heeft het koor nog zeker bestaansrecht als oudste zangvereniging van het eiland en de op een na oudste culturele vereniging van Goeree-Overflakkee. Zaterdag 9 november vieren ze met een jubileumconcert hun 110-jarig bestaan en het 25-jarig lidmaatschap van twee koorleden.

Door Jacquelien Wielaard

Gemengd koor Excelsior is opgericht op 26 november 1909 in Dirksland. Excelsior begon als christelijk koor maar na twintig jaar werden ze een neutraal koor, en zo één van de drie neutrale gemengde koren op het eiland.

Leuk en gezellig waren de concoursen in binnen en buitenland. In vroeger tijden was dat die deelname een waar dorpsgebeuren. Met de tram naar de boot en bij een eerste prijs werd dit doorgebeld naar iemand in het dorp zodat bij terugkomst het halve dorp bij de tramhalte stond om het koor met muziek binnen te halen.

Vele prijzen werden er in de loop der jaren behaald die allemaal nog in de prijzenkast van het koor aanwezig zijn. De concoursen verdwenen en hiervoor in de plaats kwamen de korenfestivals waarbij men eveneens veel waardering oogstte.
Een koor dat al zo lang bestaat, kent zowel hoogte als dieptepunten. Dirigenten kwamen en gingen. In de oorlogsjaren lag het koor gedwongen stil vanwege de bezetting en daarna wisselden bloeiperiodes en twijfels over het voortbestaan van het koor elkaar af. De opkomst van de televisie betekende ook voor Excelsior een terugloop in het ledenaantal. En rond het jaar 1975 waren er nog maar 18 leden. Maar ze gingen door. Onder leiding van Jan Los en Rien Knops kwamen er steeds meer leden bij en uiteindelijk telde het koor weer bijna honderd leden.

Natuurlijk hoopt het bestuur dat het ledenaantal weer gaat groeien. 'Je hoeft geen sterzanger te zijn,'zegt voorzitter Rineke Dolislager, 'we leren hier ook technieken om de stem beter te gebruiken. Iedereen kan eerst een paar keer vrijblijvend komen meedoen.'

Tijdens het jubileumconcert aanstaande zaterdag wordt niet alleen het 110-jarig bestaan gevierd. Ook twee koorleden worden in het zonnetje gezet omdat zij al vijfentwintig jaar lid zijn. Eén van de jubilarissen is Anneke Sarelse. Ze ging een keertje mee voor de gezelligheid, op uitnodiging van een ander koorlid. Inmiddels kijkt ze alweer terug op vijfentwintig jaar lidmaatschap en ze vindt het nog steeds leuk. 'Ik bewaar vooral hele goede herinneringen aan de reizen die we als koor hebben gemaakt,'zegt Anneke. 'Zo kwamen we in landen als Italië en Polen en bezochten we steden als Trier en Praag.' Natuurlijk zingt ze graag en noemt ze 'Halleluja van Leonard Cohen'als één van haar favoriete stukken uit het koorrepertoire.

Ook secretaris Wim Polder is vijfentwintig jaar lid. 'Eigenlijk ging ik in 1979 al met mijn vader mee naar het koor maar ik ben er ook een tijd tussenuit geweest.'De onderlinge gezelligheid, het repertoire en de kwaliteiten van de huidige dirigent zijn voor hem allemaal redenen om lid te blijven. De viering van het 100-jarig bestaan, in aanwezigheid van zijn ouders, tevens oud-koorleden is iets waar hij met plezier aan terugdenkt evenals de deelname aan de vierkoren concerten. En voor het komende concert verheugt hij zich vooral op het zingen van 'Cantique de Jean Racinde' van Fauré.

Na dit jubileum gaat Excelsior verder met uitvoeringen in het kader van 'Vier je Vrijheid 75 jaar'. Het bestuur heeft plannen om mee te werken aan het grote bevrijdingsconcert op het Diekhuusplein in Middelharnis en ook het Vierkorenconcert op 13 maart 2020 zal in het teken staan van 75 jaar bevrijding.

Het jubileumconcert vindt plaats op 9 november in gebouw De Schakel, Beatrixlaan 31 in Dirksland. Aanvang 20.00 uur Kaarten a 7,50 verkrijgbaar bij Primera Middelharnis en van Loo Dirksland Assurantien.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>