Met Bliek erbij is de getijdentafel nu écht helemaal af.  Foto: Sam Fish
Met Bliek erbij is de getijdentafel nu écht helemaal af. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Nieuwe getijdentafel onthuld bij Menheerse Werf

Actueel 397 keer gelezen

De Menheerse Werf in Middelharnis heeft er een nieuw speeltje bijgekregen; een getijdentafel! Deze werd op donderdagochtend 17 oktober op bijzondere wijze in gebruik genomen.

Door Sam Fish

De Menheerse Werf is niet alleen leuk om te bezoeken als je van boten houdt. Het is ook een stukje educatie. En nu met de nieuwe getijdentafel op het erf nóg meer. De tafel staat inmiddels al een tijdje bij de Werf. "We hebben alle kinderziektes eruit gehaald en we weten inmiddels allemaal hoe hij werkt," zegt Coerd de Heer van de Menheerse Werf. "Tijd om hem open te stellen voor het publiek. Want wat is er nou leuker dan spelen met zand en water?"

Om de officiële ingebruikname van de tafel gezellig te laten verlopen gebeurde dat in het bij zijn van twee schoolklassen. Twee groepen 8 van basisschool de Bosseschool uit Middelharnis mochten erbij zijn. Voor het grote moment kregen ze eerst nog een lesje over het Haringvliet in de grote loods van de Werf.

Toevoeging
Het grote moment wordt gedaan door Coerd, samen met wethouder Daan Markwat en Esther Blom van ARK Natuurontwikkeling. Het is aan hen om de tafel helemaal af te maken. "De tafel is al prachtig natuurlijk, maar er mist wel nog iets. Weten jullie wat?" vraagt Esther aan de aanwezige kinderen. Er wordt van alles geroepen en het goede antwoord zit ertussen. "Inderdaad, we misschien Bliek, het nieuwe vogeleiland."

Vervolgens wordt er een schaalmodel van het nieuwe eiland tevoorschijn getoverd. Het is aan Coerd, Esther en Daan Markwat om Bliek op de juiste plek te leggen in de tafel. En dan is hij echt compleet en klaar voor gebruik.
Getijdentafel
De getijdentafel is een tafel afdrukken van Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. Het is aan de kinderen om door middel van zand, water en dijken te kijken hoe de natuur zich gedraagt in verschillende situaties. Kunnen de kinderen de Haringvlietbrug vinden? En wat gebeurt er met het water en de omgeving als de Dam van Stellendam op een kier gaat? Spelenderwijs leren de kinderen de kracht van het water en hoe de natuur daarop reageert.
Droomfonds
De nieuwe getijdentafel op de Menheerse Werf is er niet vanzelf gekomen. Het is onderdeel van het Droomfonds project Haringvliet. Daarin werken zes natuurorganisaties samen met de regio en steun van de Nationale Postcode Loterij. Samen werken zij aan de ontwikkeling van het Haringvliet.
Met de Haringvlietsluizen op een kier komt er weer een verbinding tussen de Noordzee en de Rijn en Maas. Dat zorgt ervoor dat de natuur op bijzondere wijze herstelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant