Marco Akershoek won de eerste editie, in de nacht van 31 oktober op 1 november om 00.00 uur kan ook hij weer inschrijven.
Marco Akershoek won de eerste editie, in de nacht van 31 oktober op 1 november om 00.00 uur kan ook hij weer inschrijven. Foto: Fred Götzenberger

2e editie Brouwersdam 90 kent aantal wijzigingen

Actueel 236 keer gelezen

Sommelsdijk – Ze moesten er even over nadenken of ze een tweede editie van de Brouwersdam 90 wel moesten organiseren, maar na 2 maanden bedenktijd waren ze er wel uit. Op 16 mei 2020 volgt de tweede editie van dit triathlon-evenement met één grote en een aantal kleine wijzigingen. Professioneler en veiliger is het credo.

Door Fred Götzenberger

Na de eerste editie werd er door de organisatie onder de deelnemers een enquête gehouden over hun ervaringen van deze eerste editie. Zo'n 600 deelnemers vulden het formulier in. 'Hier kwamen een viertal belangrijke verbeterpunten uit', vertelt Erik Peeman. 'De drukte op het fietsparcours, parc ferme wat zorgde dat deelnemers veel meters extra moesten lopen, het loopparcours met onverharde stukken en men vond dat de verzorging beter kon.' Het zorgde dat de organisatie aan de slag moest en zeker het punt van het fietsparcours gaf toch wat kopzorgen. 'We konden het niet met minder deelnemers doen in verband met de kosten, de onderlinge starttijden zijn ook niet vergroten want dan ben je veel te lang bezig. Dan is het alternatief om het fietsparcours te vergroten. Dat betekent dat je eigenlijk een nieuwe triatlon moet organiseren en daar schrokken Maikel, Stefan en ik erg van', zo legt de organisator uit.

Maar uiteindelijk werd toch de knoop doorgehakt, taken opnieuw verdeeld en werd gekeken naar een langer fietsparcours. Dit is inmiddels gevonden, de deelnemers fietsen richting het fietspad wat loopt naar strand Noord en gaan via het tunneltje onder de N57 weer terug richting de Brouwersdam. Het zorgt dat de deelnemers aan de langste editie 2 rondes rijden van 40 kilometer. Ook zal het parc ferme worden verbreed, hierdoor hoeven de deelnemers niet zover van het parcours meer af, als hun fiets achteraan staat. In het loopparcours zaten een aantal onverharde stukken, dat was voor een aantal deelnemers een verrassing en viel zwaar. Ook dit is door de organisatie aangepast.

Een ander punt van aandacht was de verzorging. 'Er bleek, zowel onderweg als bij de finish, te weinig voeding te zijn. Onze sponsor heeft op gebied van sportvoeding een nieuw merk en dat zal nu ruimschoots verkrijgbaar zijn, evenals bananen, winegums maar ook hartig eten', geeft Erik aan.De 1/8 triatlon komt de komende editie te vervallen, de 1/4 blijft echter wel. Verder mogen er gedurende het evenement geen auto's meer bij het surfcentrum geparkeerd worden maar zij worden doorverwezen naar de buitenzijde van de Brouwersdam. Dit jaar zullen de tussentijden van de deelnemers worden bijgehouden op de website en kunnen dus worden gevolgd en deze worden ook vertoond op schermen bij de finish.

Gezien de lengte van het fietsparcours zijn ook op medisch gebied een aantal maatregelen genomen. 'We zijn bezig met portofoons voor de vrijwilligers, er komt een mobiele EHBO- post en er staat een ambulance stand-by. We hebben veiligheid hoog in het vaandel staan', aldus Erik. In de voorbereiding naar dit grootste eilandelijk evenement wordt er op 21 maart een clinic gegeven. Hierbij zal Karin Lambrechtse, voedingsdeskundige bij Jumbo-Visma, uitleg geven over de juiste voeding in voorbereiding op deze wedstrijd. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de black-roll die zorgt voor een sneller herstel na grote inspanning. Dit jaar zal er op 15 mei ook een pastaparty worden gehouden in het surfcentrum.

In de nacht van 31 oktober en 1 november om 00.00 uur gaat de inschrijving open. 'We zitten dan achter de computer, vorig jaar liep het systeem door het groot aantal inschrijvingen vast. Nu hebben we een ander systeem die de pieken moet opvangen. Maar we zijn toch benieuwd of alles goed gaat. We doen het niet alleen veiliger maar ook professioneler', zo besluit Erik enthousiast. Voor meer informatie kijk op Facebook.com/triathlongoereeoverflakkee/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant