Leendert van Wezel wordt bedankt voor zijn presentatie door Arjen Diepenhorst van De Motte.
Leendert van Wezel wordt bedankt voor zijn presentatie door Arjen Diepenhorst van De Motte.

Nynke, een slachtoffer van haar tijd

Actueel 559 keer gelezen

Middelharnis – In een tijd dat het magisch realisme hoogtij vierde, werd een sterke vrouw geofferd om de dreigende gevaren te bezweren. Het verhaal over Nynke, door auteur Leendert van Wezel vertelt tijdens de Avond van de Geschiedenis, trok woensdagavond 16 oktober veel bezoekers naar het Rondeel.

Tekst en foto: Maria Evers

Wanneer je het stadje Goedereede bezoekt, voel je de sfeer van weleer. Ooit was het stadje een welvarende handelsstad, maar het verval sloeg toe door de gevaren die loerden van over het water. Het stadje was gegijzeld door de Hoekse en Kabeljauwse twisten en even verderop, aan een andere zee-arm, dreigde de val van Antwerpen. In die spannende en arme tijd zochten de mensen naar een boosdoener, iemand die heulde met het kwaad in de vorm van de duivel.

Van Wezel kleurt feiten in met fictie en maakt er een fantastische vertelling van. Zijn manier van vertellen is beeldend en boeiend. Je kunt een speld horen vallen. We zien Nynke voor ons als een sterke, onafhankelijke vrouw. Een vrouw die voor niets en niemand boog. En die tot op het laatst bleef geloven in haar eigen band met God. Dat spreekt hem, zelf overtuigd christen, aan.

De geschiedenis van Nynke is een afschuwelijk verhaal, maar wel een verhaal dat vertelt moet worden. Van Wezel maakt in feite met zijn boek, een monument voor al die vrouwen die zijn gemarteld en verbrand in de loop van die donkere Middeleeuwen. Ook blijkt uit zijn verhaal dat dit menselijk mechanisme nog steeds werkt. Het is het zoeken naar een zondebok voor de tegenslagen in onze samenleving. Goed om je daar van bewust te zijn!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant