'U vraagt, wij zagen'. Met de nieuwe lintzaag zijn bijna alle afmetingen van balken en planken te zagen.
'U vraagt, wij zagen'. Met de nieuwe lintzaag zijn bijna alle afmetingen van balken en planken te zagen.

Geen boom te hoog, geen balk te dik

Actueel 1.240 keer gelezen

Sommelsdijk- Bovenstaande zou de leus kunnen zijn van Léon Struik, eigenaar van Boomrooierij L. Struik aan de Dorpsweg 16 in Sommelsdijk. Wat bij hem als een soort vrijetijdsbesteding begonnen is, is uitgegroeid tot een bloeiend en, in de regio, uniek bedrijf.

Door Henk Blanke

Léon begon zijn carrière bij een hoveniersbedrijf in Spijkenisse. In zijn vrije tijd hielp hij zo nu en dan een vriend met het snoeien en kappen van bomen. Dit beviel hem zo goed, dat hij, precies 12 ½ jaar geleden, een carrièreswitch maakte. Boomrooierij L. Struik was geboren.

Specialist
Bomen rooien doe je niet zomaar. Daar gaat een intensieve en gedegen opleiding aan vooraf. Het belangrijkste onderdeel van de vele cursussen die Léon gevolgd heeft, is het leren klimmen in bomen. Waar hij het eerst voornamelijk van zijn kracht moest hebben, werden souplesse en techniek hem, bij het opleidingsinstituut I.P.C. in Arnhem, aangeleerd. Dat maakte zijn werk niet alleen minder zwaar, maar daardoor kon hij ook veel veiliger werken.
Gewapend met zijn kennis, klimbenodigdheden, kettingzaag, motorstokzaag, en versnipperaar gaat Léon iedere dag aan het werk. Een boom heeft onderhoud nodig. Daar waar geen, of moeilijk een hoogwerker kan komen, gooit Léon zijn vakmanschap in de strijd. Takken worden op grote hoogte gesnoeid, kruinen uit bomen gehaald, dood hout verwijderd en dat alles terwijl Léon, gezekerd met een lijn, in de boom hangt.
Daarnaast rooit hij ook bomen en freest hij stronken weg. Al het houtafval gaat ter plekke in de versnipperaar. Doordat hij specialist is in zijn vak, strekt zijn werkgebied zich uit van Goeree-Overflakkee, via Voorne Putten, tot het zuidelijk gedeelte van Rotterdam. In dit gebied werkt hij voor bedrijven, overheden en particulieren.

Lintzaag.
'Hout is een prachtig product. Het leeft. De nerfstructuur is geweldig en geven het, samen met de knoesten, een stoere uitstraling'. Die passie voor hout heeft Léon doen besluiten een tweede poot aan zijn bedrijf toe te voegen. Sinds kort heeft hij de beschikking over een bomenlintzaag, een Woodmizer. Daarmee is hij in staat boomstammen in de lengte door te zagen tot wel 6 meter lang. Zo kunnen er balken, palen of planken op deze lengte gezaagd worden. Meestal gebruikt hij daar Douglas spar of eiken voor.
Ook in ver- en nieuwbouw kunnen deze in het oog springende elementen uitstekend worden toegepast voor bijv. het bouwen van een buitenveranda of overkapping. Het is fijn bezaagd hout en vaak vers en is daarom buiten goed te gebruiken. Meer info: www.boomrooierijlstruik.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant