Schrijfster Tica Peeman heeft in haar jeugd in Ooltgensplaat gewoond.
Schrijfster Tica Peeman heeft in haar jeugd in Ooltgensplaat gewoond.

Tica Peeman schrijft vierdelige thrillerserie 'Mooie Moorden!'

Actueel 3.607 keer gelezen

Dirksland - Op 1 oktober is de vierdelige thrillerserie "Mooie Moorden" van Tica Peeman verschenen, onder het pseudoniem Tica Morgan. De serie speelt zich af op Goeree-Overflakkee. Tica heeft in haar jeugd in Ooltgensplaat gewoond. Via Kobo en bol.com is de serie verkrijgbaar als e-book en luisterboek. De Flakkeese fotografe Ellen van den Doel heeft twee van de vier covers gefotografeerd. De redactie van 'Groot Goeree-Overflakkee' had een uitgebreid gesprek met Tica Peeman.

Door Nick Ehbel

Tica is geboren in Papendrecht en op haar derde met haar ouders naar Ooltgensplaat verhuisd. Daar heeft zij op de lagere school gezeten en daarna op de Rijksscholengemeenschap in Middelharnis, waar zij de liefde voor taal heeft meegekregen van "een hele goede leraar Nederlands". Omdat ze graag bij de politie wilde, is zij bestuurskunde gaan studeren in Leiden. Ze is afgestudeerd in politiemanagement en heeft bijna twee jaar bij de politie gewerkt als externe beleidsadviseur. Via via kwam ze daarna terecht in de trainingswereld. Tica houdt van ondernemen en is zelf een trainingsbureau begonnen wat dit jaar twintig jaar bestaat. Tica heeft een viertal vakboeken geschreven, waarvan het eerste over persoonlijk leiderschap, twee boeken over modern leiderschap en het laatste over teams.

Waarover gaat de thrillerserie?
"Het gaat over een vrouwelijke rechercheur Zoë Janssen die in Oude-Tonge woont. Ze zorgt voor haar twee jongens, een tweeling. Het verhaal begint rustig, maar al vrij snel wordt er een lijk gevonden. Zoë pakt die zaak op en die wordt al vrij snel steeds ingewikkelder. Het eerste boek is eigenlijk een klassieke 'whodunnit', maar dan in een nieuw jasje. Zoë ontwikkelt zich professioneel en wordt op een gegeven moment profiler. En er zit een mysterieus iemand achter haar aan, een ontsnapte tbs'er..."

Waarom speelt de serie zich af op Goeree-Overflakkee?
"Ik heb het eigenlijk altijd een fascinerend eiland gevonden. Als puber zie je dat niet altijd, want zoveel gebeurt er niet. Maar het eiland heeft prachtige natuurgebieden en is bijzonder door de bevolking; het denken vanuit een eiland. Het heeft aan de ene kant een streng gereformeerde kant en aan de andere kant is er veel toerisme. Er zit zoveel gelaagdheid in dit eiland. Veel mensen weten dat niet. Door mijn boeken leren de mensen het eiland een beetje kennen. De boeken zijn dan ook vernoemd naar vier natuurgebieden op Goeree-Overflakkee."

Waarom die specifieke plekken Volgerland, De Punt, Kwade Hoek en Hellegat?
"We zaten te zoeken naar passende titels en ik vond het leuk om het eiland aan de wereld te laten zien. Ik heb als kind best veel met ornithologen rondgelopen op het eiland. Dus ik ben in al die natuurgebieden wel een keer geweest en die hebben me altijd gefascineerd. Het zijn ook gewoon mooie namen, maar ze hebben op zich niets te maken met de plaats waar de misdaden plaatsvinden."

Waarom heet de serie 'Mooie' moorden?
"Zoë is blij als de eerste zaak zich aandient. Hoe gruwelijk dat voor 'gewone' mensen ook moet klinken, zij vindt het als het ware een 'mooie' zaak. De slachtoffers in deel 1 worden door de moordenaar ook zo gepositioneerd, dat ze er 'mooi' uitzien."

Was je direct al van plan een serie te schrijven?
"Helemaal niet, ik ben tien jaar geleden begonnen met het eerste boek. Toen heb ik daar heel lang niets mee gedaan, omdat ik het hartstikke druk had met mijn werk en mijn kinderen. Twee jaar geleden heb ik het weer opgepakt omdat ik meer tijd had en ik wel iets met schrijven heb. Deel 1 heb ik afgemaakt en is via een aantal omwegen terechtgekomen bij mijn uitgever Wanda Gloude. Die was meteen heel enthousiast.

Wanda vertelde me dat je als debutant in deze moderne wereld eigenlijk niet aan bod komt in de boekenwinkels, want die zijn redelijk risicomijdend. Dus moesten we een ander pad gaan bewandelen. Wanda heeft contact gezocht met Kobo, een internationaal bedrijf met een Nederlandse directeur. Die heeft het boek gelezen en was geïnteresseerd maar vooral als het een serie zou worden. Heel veel mensen doen aan 'bingereading', de trend om meerdere delen van een serie direct achter elkaar te lezen. Precies een jaar geleden besloten we dat het een serie zou worden en dat betekende dat ik er drie delen bij moest schrijven. Zonder erover na te denken, zei ik dat het goed was. Er zaten wel al wat ideeën in mijn hoofd."

Waarom is het eerste deel zoveel dikker dan de overige?
"De kortere delen waar je twee tot drie uur over doet, is wat ze normaal voor een serie willen. Ik wilde het eerste deel niet inkorten, omdat de lezer tijd nodig heeft om Zoë, haar collega's, haar familie en het eiland te leren kennen. Uiteindelijk is Kobo daarmee akkoord gegaan."

Vertel iets over de hoofdpersoon Zoë Janssen.
"Zij is een stoere rechercheur, iemand die zelfbewust is, goed kan nadenken, ook wel kritisch is naar zichzelf en naar collega's. Ze denkt snel dat ze het niet goed doet. Ze is ambitieus en onzeker en worstelt met die onzekerheid. Tegelijkertijd doet ze heel slimme dingen, lost puzzeltjes op en is ze zeker geen traditionele denker.
Ze lijdt aan het 'impostersyndrome' oftewel oplichters syndroom; dit houdt in dat veel vrouwen geloven dat ze incapabel, dom en lui zijn, terwijl ze in werkelijkheid juist heel competent en slim zijn. Het komt vaak voor bij intelligente, succesvolle vrouwen die ervan overtuigd zijn dat ze een keer betrapt worden en dan duidelijk wordt dat ze eigenlijk niets kunnen."
 

Zijn er overeenkomsten tussen jou en de hoofdpersoon?
"Ik ben ook een alleenstaande moeder met twee zonen. Ik denk dat ik door mijn werk wel veel nadenk over wie ik ben, over wat ik doe. Soms ben ik daarin ook wat onzeker, maar door mijn werk heb ik ondertussen ontdekt dat ik veel dingen goed kan en overigens ook veel dingen niet, maar dat is prima. Ik vind het zeker spannend om nu met deze serie uit te komen. Straks gaan allerlei mensen iets over mijn boeken zeggen. Persoonlijker kan bijna niet."

Je hebt al een indrukwekkende reeks boeken over management en teamprocessen achter je naam staan, waarom dan nu een thrillerserie?
"In mijn werk ben ik seniortrainer en ondernemer. De afgelopen anderhalf jaar was ik weer leerling en dat vond ik heel inspirerend. Dit is een vakgebied dat ik nog niet ken. Ik kan redelijk schrijven, maar dit is totaal anders. Een verhaal opbouwen dat vier delen spannend moet blijven, een hoofdpersoon die interessant moet blijven, het hele recherchedeel, het puzzeltje erachter. Ik heb verschrikkelijk veel geleerd en dat vond ik superleuk."

Werd je daarin begeleid?
"Wanda Gloude, de uitgeefster, heeft me intensief begeleid. Zij heeft ook Simone van der Vlugt begeleid en staat hoog aangeschreven in de uitgeverswereld. Er zijn naast haar adviezen allerlei correctierondes geweest. Ik heb veel geleerd over hoe je iets moet schrijven, hoe je iets opbouwt.

Heel bijzonder is dat mijn oudste zoon Zep van veertien alles heeft meegelezen en met me mee heeft gedacht. Ik heb hem vrij snel tot onderzoeksassistent gebombardeerd. Hij heeft nieuwe dingen ingebracht, meer van hoe er vanuit de jongeren gedacht wordt. Hij was de eerste die alles las. Hij vond dat boeken lezen soms ook een beetje saai is, zodat we iets moesten verzinnen waardoor het meer ging leven. Daar kan ik niet zoveel over vertellen, maar er zit dus nog een game-element in de boeken. Hij is een heel creatieve denker en kon me helpen om op een ander spoor te komen. In boek vier had ik het over een schaakspel, maar daar zat een fout in en die hadden zowel de uitgever als ik niet gezien. Zep kan goed schaken en heeft die fout eruit gehaald!

Ik heb nog twee vriendinnen in Ooltgensplaat wonen, de dames Basti en Rianne Poortvliet, en die zijn allebei teamchef bij de politie in Rotterdam. Zij waren mijn politie denktank. Elke keer als ik iets niet wist, nam ik contact met ze op via de app. In die groep zat ook een vriendin van mij die in Curaçao woont en criminoloog en jurist is."

Heb je het verhaal in grote lijnen van tevoren klaar of uit het zich al schrijvend?
"Ik had de lijnen al in mijn hoofd en schreef per boek op waar het ongeveer heen zou gaan. Het echte verhaal ontwikkelt zich al schrijvend. Het ingewikkelde van vier delen is, dat als je in het eerste boek iets verandert, dat ook in de andere delen doorgevoerd moet worden. Het is dus goed opletten. In boek vier komen alle gebeurtenissen en hints uit de vorige delen bij elkaar."

Waarom een pseudoniem?
"Mijn achternaam – Peeman - is in het Engels niet zo grappig. De directeur van Kobo zei dat in het geval de serie ooit wordt vertaald, we nu al een andere naam moesten verzinnen. Morgan betekent 'verblijft bij de zee' en dat vond ik een mooie naam aangezien ik een enorme zeefanaat ben."

Komt er een vervolg?
"De uitgever wil dit graag en ik ook, maar ik kijk even hoe het loopt. Ik wil zeker doorgaan met schrijven.
Zoë als hoofdpersoon vervolgen of een andere hoofdpersoon nemen, dat weet ik nog niet. "

De serie MOOIE MOORDEN speelt zich af op Goeree-Overflakkee.
Tica's zoon Zep heeft alles meegelezen en met haar mee gedacht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant