Johan van Konijnenburg bij de opening van zijn jubileumexpositie (Stichting Dogma T. Ilene Harms)
Johan van Konijnenburg bij de opening van zijn jubileumexpositie (Stichting Dogma T. Ilene Harms)

Opening jubileumexpositie 2019 leerlingen Johan van Konijnenburg

Actueel 416 keer gelezen

Hellevoetsluis - De opening van de Jubileumexpositie (1989 – 2019) van kunstwerken gemaakt door een veertigtal leerlingen van de bekende Middelharnisse kunstenaar Johan van Konijnenburg werd door ruim tweehonderd mensen bijgewoond. Op woensdag 17 juli jongstleden opende wethouder kunst en cultuur van de gemeente Hellevoetsluis, mevrouw Margriet Den Brok, deze bijzondere expositie in het gemeentehuis van Hellevoetsluis.

Johan van Konijnenburg is een, enigszins excentrieke, begenadigde kunstenaar met werken over de hele wereld. Ook geeft hij lezingen waarin hij zijn bijzondere levensvisie en levensstijl uitdraagt. De `leerlingen` die hij begeleidt, komen niet alleen om de prachtigste kunstwerken te leren maken maar ook vooral om zijn open, onorthodoxe aanpak en levenslessen.

Hoewel de kunstenaar zelf kunstgeschiedenis heeft gestudeerd gaat het bij hem vooral om vooral jezelf te ontdekken en te zijn. Uiteindelijk is het schilderij zelf niets meer dan een laagje verf op een laken wel of niet opgespannen tussen een paar latjes. Het proces van het `maken`, het `creëren` is in zijn optiek de essentie. En hoe vrijer, creatiever iemand in het leven staat hoe intenser het proces. Het is deze ontwikkeling die Johan zijn leerlingen en toehoorders probeert mee te geven. `Leef vrij en laat zien wat JIJ allemaal kunt ongeacht wat de rest van de mensheid er van vindt` Wees altijd jezelf. Gewoon doen.

De 17 jarige gitarist, Jesse van Oosterhout, die de expositie muzikaal opluisterde, heeft deze wijze woorden ter harte genomen. Op verzoek van Johan heeft hij alle moed verzameld en zijn allereerste optreden verzorgd met zijn muziek. Niet wetende dat hij gelijk voor ruim tweehonderd mensen moest staan, gaf hij een spetterend optreden. Het publiek waardeerde dit zeer en de media had direct belangstelling voor dit jonge autodidactische talent.

Op deze bijzondere expositie komt deze hele ontwikkeling goed tot zijn recht. De bijna vijftig kunstwerken, in een enorme verscheidenheid in stijlen, materialen en niveaus, spatten werkelijk van de muren. Enige maanden geleden kon men al de kunstwerken bewonderen van de grote groep leerlingen met een beperking van deze bijzondere kunstenaar die zelf toen een belangrijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen van het college van Hellevoetsluis voor zijn uitzonderlijke verdiensten.

De expositie is tot 15 augustus te bewonderen in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant