Marias vertelt: spetter...spetter...spetter | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
"Het duurt even voor de dapperste in het water gaat. Is er één 'schaap' over de dam dan volgen er meer.""
"Het duurt even voor de dapperste in het water gaat. Is er één 'schaap' over de dam dan volgen er meer."" (Foto: Marias Velthuizen)

Marias vertelt: spetter...spetter...spetter

  •   51 keer gelezen   Actueel

Zo'n vier á vijf keer per dag komen enkele families pimpelmezen drinken en badderen in onze tuin. Op een boomstam van een meter hoog staat een platte schotel gevuld met water. Voor vogels een aantrekkelijke plaats om te drinken en een bad te nemen. De pimpelmezen komen in groepsverband. Soms met 10 tot 15 vogels bij elkaar. De koolmezen, mussen, turkse tortels merels individueel of in tweetallen. De houtduiven komen het laatst. Soms pas om half tien 's avonds.

Hoe verloopt de dag?
Hoe laat de eerste komen hangt van de temperatuur af. Wordt het een warme dag, dan begint het spektakel vroeg. Is het een frisse nacht geweest, dan duurt het even voor ze een bad nemen. Is het wat kouder, dan vliegen sommige boven het water, laten zich zakken. Voelen ze met hun pootjes het koude water, dan stijgen ze gelijk weer op. Het duurt even voor de dapperste in het water gaat. Is er één 'schaap' over de dam dan volgen er meer.

In de loop van de dag gaat alles wat vlotter. De groep pimpelmezen komt altijd uit het niets aanvliegen. Zit je net even buiten koffie te drinken en je stoel staat in de buurt van de schaal met water dan hebben ze niet op je aanwezigheid gerekend. Er breekt paniek uit. Ze vliegen alle kanten op. Sta je op en ga je wat verder van de schaal zitten dan keert de rust weer en begint het baden.

Waarom een schaal met water?
In een langere periode van droogte verdwijnen de plassen en kleine poeltjes drogen op. Het wordt voor de vogels steeds moeilijker gezond drinkwater te vinden.
Het is dan belangrijk dat wij helpen. Een platte schaal gevuld met water op een verhoging gezet is voor veel vogels een welkom geschenk. Het water moet vooral ondiep zijn. Vogels zijn namelijk bang voor diep water.
Heb je een vijver, maak dan een glooiende kant of leg wat stenen aan de kant zodat een ondiepe plek ontstaat. De schaal kun je het best in de buurt van een struik of boom zetten. De vogels kunnen dan bij onraad gemakkelijk vluchten. Iedere dag het water wel even verversen.

Waarom is baden goed?
Het water maakt de veren schoon. Na het baden poetsen ze hun veren op. Tegelijk smeren ze ze in met vet. Dit halen ze uit hun stuitklier die net boven de staart zit. Bij natte veren gaat het insmeren gemakkelijker dan bij droge. De met vet ingesmeerde veren stoten bij regen water af. Bij kou isoleren ze door het vet beter.

Het is een genot om zo'n grote groep vogels te zien baden. Je leert ook nog eens een heleboel over hun gedrag. Zet een platte schaal gevuld met water in je tuin. Je zult er veel plezier aan beleven.

Tekst en foto: Marias Velthuizen


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>