Met de Reiskoffer zelfstandig reizen met openbaar vervoer | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
De trotse gecertificeerden van de Reiskoffer samen op de foto met ouders. verzorgers, vrijwilligers, opleiders en de wethouder.
De trotse gecertificeerden van de Reiskoffer samen op de foto met ouders. verzorgers, vrijwilligers, opleiders en de wethouder. (Foto: )

Met de Reiskoffer zelfstandig reizen met openbaar vervoer

  •   83 keer gelezen   Actueel

Middelharnis-Trots namen zij hun certificaat in ontvangst. Een belangrijke stap in de ontwikkeling naar zelfstandigheid is gezet.

Door Henk Blanke

Vorige week werden door wethouder Bernd-Jan Bruggeman aan elf deelnemers aan de Reiskoffer het eindcertificaat uitgereikt. Een bewijs, dat zij zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Een opleidingstraject, variërend in duur van enkele weken tot enkele maanden, werd daarmee succesvol afgerond.

De Reiskoffer
Je school of je werk is vaak niet in je eigen woonplaats. Dan ben je aangewezen op het openbaar vervoer. Op de bus stappen is voor vrijwel iedereen de normaalste zaak van de wereld. Voor mensen, met een beperking, of ze nu jong of oud zijn, is dit echter niet het geval. Dan kan je aanspraak maken op aangepast vervoer, dat voor je geregeld wordt door de gemeente. Maar dat bevordert je zelfstandigheid niet. Dit is de gedachte achter de Reiskoffer. Mesen met een beperking de kans bieden hun zelfstandigheid te verhogen, waardoor hun wereld vergroot wordt.

Opleiding
Daarbij gaat de gemeente als initiator niet over één nacht ijs. In het project 'Samen reizen met' worden vrijwilligers, gerekruteerd via o.a. 'Go voor elkaar', opgeleid om de cliënten op de weg naar zelfstandig reizen te begeleiden. Daarna begint het belangrijke werk: hen vertrouwd maken met het openbaar vervoer. Lukt dit, dan is de beloning het certificaat, maar veel belangrijker: het zelfvertrouwen en de leefwereld zijn vergroot. Gaat een cliënt eenmaal zelfstandig reizen, dan worden de risico's tot een minimum beperkt. Hij of zij krijgt een Buzz Buddy mee waarmee hulp ingeroepen kan worden. Daarnaast is via de GOoV App op de smartphone ondersteuning en begeleiding mogelijk. Met de Reiskoffer kunnen mensen met een beperking meer deel uitmaken van onze maatschappij.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>