"Dit authentieke zandwallenlandschap verdient alle steun om behouden te blijven." (Foto: Dorien Kickert) Foto: Dorien Kickert

Openbaar goed artikel over zandwallen bij Ouddorp

Actueel 388 keer gelezen

In het tijdschrift Duin, nummer 2, 2019 van de Stichting Duinbehoud verscheen een overzichtsverhaal van historisch geograaf Frans Beekman. Onder de kop 'Wat te doen met overtollig zand? Het zandwallenlandschap van Ouddorp' schreef hij onder meer: "Rondom Ouddorp op het eiland Goeree vind je uitgegraven akkers met greppels en houtwallen in een landschap van bochtige weggetjes. Ze hebben tot de verbeelding sprekende namen als haaimeet en schurveling. Het zijn de resten van een bijzondere vorm van duinlandbouw. Dit authentieke zandwallenlandschap verdient alle steun om behouden te blijven."

Rolf Roos uit Goedereede is duinkenner bij uitstek en gaf hierop het volgende commentaar: "Prettig overzichtsartikel waarin alle termen eens goed op een rij staan en ook een interessante taalverwantschap met het Engels van 'schurveling' wordt aangegeven. Of zat dit woord ook in het Friese taalgebied waarvan de invloed rond 800 tot ver voorbij de Maasmonding reikte?
Het zandwallenlandschap blijkt nu een 19e eeuwse uitvinding, een reactie op waterstandsdaling. Hoe uniek in zijn verschijningsvorm op Goeree ook, we treffen dit meer langs de kust aan. Ook in reactie op grondwaterstandsdaling door drinkwaterwinning bijv. nabij Egmond zien we allerlei uitgegraven en omwalde duinlandlandjes, ook verspreid langs de binnenduinrand o.a. bij Heemkerk en Bakkum. Aan de binnenduinrand is de omzoming door elzen een andere paralel met de situatie in de delta. Ooit fraai zichtbaar in het Heemskerkerduin (nu een kaal tuinbouwgebied) en nog steeds fraai te zien in het Noordhollands Duinreservaat bij de entree naar de Kruisberg, Heemskerk. Langs de kalkrijke vastelandsduinen spreekt men sinds Henk Doing dit zo benoemde van het 'zeedorpenlandschap'. Het is nu de vraag of de zandwallen van Ouddorp ook niet onder dit landschapstype vallen, zij het als overwegend kalkarme variant: brem en eikvaren op de wallen terwijl noordwaarts de duindoorn steeds domineert."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant