Koning Willem-Alexander mocht met een gigantische stekker de windmolens in werking stellen als openingshandeling.  Foto: Sam Fish
Koning Willem-Alexander mocht met een gigantische stekker de windmolens in werking stellen als openingshandeling. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Koning Willem-Alexander opent windpark

Actueel 252 keer gelezen

Windpark Krammer aan het Grevelingenmeer tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland is woensdagmiddag 15 mei officieel geopend, door niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Door Sam Fish

Het was de eer aan koning Willem-Alexander om samen met vertegenwoordigers van de Coöperaties Deltawind en Zeeuwind het officiële startsein te geven voor het park. Dat gebeurde door een gigantische stekker aan te sluiten. Deze werd daarvoor overhandigd door twee jongens die al windsurfend richting de kade kwamen. Met het aansluiten van de stekker werden de 34 nieuwe windturbines van Windpark Krammer officieel in werking gesteld.

Naast het laten draaien van de windmolens mocht de koning ook een kijkje nemen in turbine 1. Onder toeziend oog van een paar honderd Deltawind- en Zeeuwind leden mocht hij zien hoe een windturbine er vanbinnen uitziet en wat er allemaal gedaan moet worden om de turbines draaiende te houden.

Vogelveilig
In het gebied van het Grevelingen meer, waar het nieuwe windpark te vinden is, leven veel vogels en wordt er ook gebroed. Tijdens de bouw is er dan ook een kleine vertraging van ongeveer een maand opgelopen doordat een kwikstaart besloot te gaan nestelen in één van de hijskranen.

Ook beschikken de turbines over een beelddetectiesysteem (DTBird) om vogelslachtoffers te voorkomen. Windpark Krammer is het eerste windpark dat werkt met dit systeem. Met DTBird worden bepaalde vogelsoorten al op afstand herkend. Zo werd in januari van dit jaar een paartje zeearenden rondom het windpark gespot en zijn de turbines stil gezet.

Windpark Krammer
Het nieuwe windpark is in 2009 al ontstaan door een burgerinitiatief van bijna 5000 leden, van de coöperaties Deltawind en Zeeuwind. Het koste bijna een half miljoen manuren om het park te realiseren. En het transport ervan heeft in totaal nog geen half uur vertraging opgelopen.

Windpark Krammer bestaat uit 34 windturbines die samen zo'n 102 MW energie opwekken. 95 procent van de opgewekte stroom gaat naar DSM, Google, Nouryon en Phillips. "Contractueel gezien gaat de overige vijf procent naar huishoudens in de buurt, maar dat is nog niet helemaal rond," laat een woordvoerder weten. "Daar komt een hoop bij kijken, maar het komt goed." Marc Oman van Google benadrukt het belang van de verbintenis: "Het is dankzij langlopende overeenkomsten met windparken dat we onze activiteiten op een duurzame manier kunnen uitvoeren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant