De eerste paal voor uitbreidingswijk 'Thuishaven' in  Stellendam werd onder toeziend oog van de toekomstige bewoners vakkundig de grond in geslagen
De eerste paal voor uitbreidingswijk 'Thuishaven' in Stellendam werd onder toeziend oog van de toekomstige bewoners vakkundig de grond in geslagen

'Thuishaven', nieuwbouwproject in Stellendam

Actueel 1.051 keer gelezen

Stellendam- De leefbaarheid van een dorp zonder nieuwbouw gaat snel achteruit. Bewoners treken weg, gemeenschappelijke voorzieningen dreigen te verdwijnen, het onderwijs komt in het gedrang, Conclusie: deze vicieuze cirkel moet ten koste van alles worden voorkomen.

Door Henk Blanke

In Stellendam is dit signaal opgevangen. Vorige week werd de eerste paal geslagen voor de eerste fase van het uitbreidingsplan 'Thuishaven'. Dit plan ligt ten zuidwesten van de bebouwde kom van de dorpskern, tegen de Voorstraat en Langeweg. Het heien van de eerste paal gebeurde met een ouderwetse houten hei-installatie. Hier kwam het echt aan op teamwork. Onder aanvoering van wethouder Daan Markwat van onder meer bouwzaken, trok een aantal toekomstige bewoners het houten heiblok omhoog om het daarna met een geweldige klap weer te laten vallen op de eerste houten paal. Het gebeuren was symbolisch, want volgende week pas worden de eerste echte palen geleverd en in de grond 'geramd'. De gezamenlijke activiteit had echter nog een diepere symbolische betekenis. Het gaf ook de verbondenheid aan van de toekomstige bewoners met het dorp Stellendam. Maar liefst 13 van de 15 kopers zijn namelijk woonachtig in dat dorp. Een beter bewijs van het feit, dat dit een hechte gemeenschap vormt kan nauwelijks geleverd worden. Dat werd nog eens extra duidelijk tijdens de feestelijke afsluiting van het evenement in 'Het Wapen van Stellendam'.

Uniek Stellendam
Het jongste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee is Stellendam. Als je via de landzijde aankomt, zie je van ver al de witgeschilderde molen Korenlust staan. Kom je via het water, dan vaar je de Deltahaven binnen. De polder waarin Stellendam ligt, werd pas halverwege de 18e eeuw drooggelegd. Daarvoor lag er ooit een eiland op de plek waar nu het dorp ligt. De eerste woning die er gebouwd werd in 1782 bestaat nu nog steeds, nl. 'Het Wapen van Stellendam'.

Energie neutraal
In de eerste fase van het plan 'Thuishaven' worden 7 rijwoningen, 2 twee onder één kap woningen en 4 herenhuizen gebouwd. Ook is er een vrije kavel te koop. De woningen worden door bouwbedrijf V.d. Nieuwendijk energie neutraal gebouwd.
Dat wil zeggen, dat de warmte wordt geleverd met een warmtepomp (dus geen gas), dat de elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en de isolatie optimaal is. Al deze maatregelen leveren zoveel energie op, dat het verbruik op de energiemeter op nul staat. Slechts het individueel gebruik van elektrische apparaten zorgt voor energiekosten. Dit alles past perfect in de duurzaamheidsvisie van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Drie fases
De bouw van de eerste fase zal over ongeveer een jaar volledig zijn afgerond. Dan vormen 15 woningen met een eigentijdse uitstraling het gezichtsbepalende beeld van de nieuwe wijk.
Inmiddels staat fase twee al op stapel. Dat voorziet in 17 woningen. Als fase drie met 18 woningen over een aantal jaren is afgerond en de openbare ruimte, met onder anderen een speeltuin volledig is ingericht, kunnen de bewoners met recht zeggen, dat zij hun Thuishaven hebben gevonden.
Voor meer informatie:
www.bouhuisengroep.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant