Opperste concentratie tijdens de eerste ronde van het Schaakkampioenschap Goeree-Overflakkee.
Opperste concentratie tijdens de eerste ronde van het Schaakkampioenschap Goeree-Overflakkee.

37e schaakkampioenschap Goeree-Overflakkee

Actueel 785 keer gelezen

Oude Tonge - Op 7 mei is in de Grutterswei in Oude-Tonge de eerste ronde van de 37e editie van de KGO van start gegaan. Er zijn dit jaar 28 deelnemers (27 mannen en 1 dame) die over 7 ronden gaan bepalen wie de opvolger van Adriaan Knulst gaat worden. De kampioen van 2018 is verhinderd om zijn titel te verdedigen.

In zijn voorwoord gaf de voorzitter van de KGO, Mark Lagendijk, aan blij te zijn met het aantal deelnemers, al was zijn streefaantal van minimaal 30 niet gehaald. Een aantal schakers kunnen niet deelnemen vanwege hun werk of studie. De oudste deelnemer dit jaar is Piet Lesuis, onlangs 94 jaar geworden, en de jongste is Thijs van Dam die 14 jaar is. Verder haalde de voorzitter ook het feit aan dat er nog maar 1 actieve schaakvereniging zal zijn op Goeree Overflakkee m.i.v. het komende schaakseizoen. De schakers van DESVO (Dam en Schaakvereniging Ontspanning uit Ouddorp) zijn aan het eind van afgelopen seizoen gestopt. Een aantal schakers gaan door bij schaakvereniging de Pionier uit Hellevoetsluis waarmee DESVO al een aantal jaar een samenwerkingsverband had. Een andere schaakvereniging, S.O.F. (Schaakvereniging Oostflakkee) uit Oude-Tonge zet hun activiteiten een periode stil. Zij worden een "slapende"vereniging. Ze hopen in de toekomst op een doorstart. Het wegvallen van twee schaakverenigingen is flinke klap voor de Flakkeese schaakwereld. Er zal gekeken gaan worden wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Na een handmatige loting aan de hand van sterkte en een koppeling aan een tegenstander van een andere vereniging dan je eigen vereniging waren er in de Grutterswei 13 borden opgesteld. Meestal laten de uitslagen aan het eind zien dat de schaker met de hogere rating dan gewonnen heeft en dat er 1 of 2 kleine verrassingen zijn. Ook dit jaar waren er enkele verrassingen. Oud KGO kampioen Ivo Lagendijk mocht met wit tegen één van de jongste deelnemers, Martijn van Dam die ook nog een ongeveer 300 punten lagere rating heeft. Ivo nam zoals altijd veel denktijd in het begin en offerde een Loper op zet 9 met de bedoeling Martijn mat te kunnen zetten. Martijn nam het offer en het lukt hem om de mat aanval van Ivo te pareren. Het werd wel remise vanwege herhaling van zetten. Goed gedaan door Martijn! Een andere kanshebber, Ronald Sparreboom (speler met de hoogste rating) mocht met wit tegen Thijs van Dam. Thijs heeft heel lang stand gehouden maar moest op een gegeven moment toezien dat Ronald materieel voorkwam en dat Ronald diverse pionnen kon laten promoveren. (3 stuks) Dat gaf enige hilariteit want zoiets komt niet vaak voor in het schaken. En omdat Thijs met zijn "kale"Koning op pat probeerde te spelen moest Ronald oppassen met zijn zetten. Pat zat er voor Thijs niet in want Ronald zette hem mat en pakte het volle punt.

Remon Huysmans en Hans van Calmthout (met een verschil in rating van ongeveer 270 punten) werd na een spannende strijd remise. Remon verdedigde heel goed en Hans kon zijn ratingvoordeel niet omzetten in een heel punt. Er waren nog twee schakers die ondanks hun lagere rating een half punt wisten te scoren. Jan Donkersloot hield in een , zo laat de verslaggever zich vertellen, betere stelling Jaap op remise. De laatste kleine verrassing van de avond was de remise tussen Wim Noordermeer en Leon Struik. Leon had op een bepaald moment twee pionnen meer maar aan het eind na een afruil wist ook Leon het voordeel niet om te zetten in winst. De overige partijen waren (soms) spannend maar de schaker met de hogere rating won.

Uitslagen ronde 1:
Ronald Sparreboom - Thijs van Dam 1-0, Remon Huysmans- Hans van Calmthout½ - ½,
Ivo Lagendijk - Martijn van Dam ½ - ½, Piet Lesuis - Jan van Huizen 0-1, Jaap Santifort- Jan Donkersloot ½ - ½, Kees Vis - Jan van Genderen 0-1, Fred van Wieringen- Philippe van Waardenburg 1-0, Sheila de Jonge-Spiering - Daniël Mulder 0-1, Cesar van Prooijen - Leo Stelloo 1-0, Wim Noordermeer - Leon Struik ½ - ½, Wim van Schie - Hans Becker 1-0, Bonne Faber - Pieter Smith 1-0. Koert Wijnands - Mark Lagendijk 0-1. Gijsbert van Appeldoorn en Peter Derrez hadden een bye voor ronde 1.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant