STEKELS: Een feest... voor wie dan? | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Deltawind uit Oude-Tonge is samen met Zeeuwind de bouwer van het gigantische windmolenpark De Krammer, heel dicht tegen Oude-Tonge aan. (foto: Jacquelien Wielaard)
Deltawind uit Oude-Tonge is samen met Zeeuwind de bouwer van het gigantische windmolenpark De Krammer, heel dicht tegen Oude-Tonge aan. (foto: Jacquelien Wielaard) (Foto: jacquelien wielaard)

STEKELS: Een feest... voor wie dan?

  •   2486 keer gelezen   Actueel

Deltawind uit Oude-Tonge (!!) is samen met Zeeuwind de bouwer van het gigantische windmolenpark De Krammer, heel dicht tegen Oude-Tonge aan. Trots en stoer verkondigen deze organisaties al heel lang in perspublicaties en op internet, dat dit park het "grootste burgerinitiatief" is van Nederland. De 34 turbines hebben een "ashoogte" van circa 120 meter en een "tiphoogte" van ca. 180 m. Het totaal vermogen bedraagt 102 MW.

De ontwikkelaars hebben het in vooral de perspublicaties heel graag over het feit, dat de opbrengst groot genoeg is om ca. 100.000 huishoudens te voorzien van windenergie. Hiermee wordt toch vooral de suggestie gewekt, dat wij met z'n allen trots en blij moeten zijn met de bouw van dit park als bewoners van, vooral, Goeree-Overflakkee, want stel je eens voor: 100.000 huishoudens !! Dat is me nogal wat.

Waar meestal expres weinig aandacht aan wordt besteed (bewust verzwegen misschien ??) is het feit dat de energie niet naar 100.000 huishoudens gaat, maar naar vier hele grote bedrijven. Deze bedrijven zijn AKZO Nobel, Google, DSM en Philips.

Nou kun je natuurlijk als enthousiaste windenergie-fan redeneren, dat dat niet belangrijk is, want groene stroom voor bedrijven is "ook best" heel belangrijk en is "ook best" een grote bijdrage aan een beter milieu enz. enz. Maar wat mij in deze absoluut niet lekker zit, zelfs tegen staat, is het feit dat duizenden bewoners van Oude- en Nieuwe-Tonge worden opgezadeld met vele tientallen heel hoge windmolens, met horizonvervuiling, met geluidsoverlast en slagschaduwen, met een verpeste Krammer en ga zo maar door, terwijl door Deltawind continu de suggestie wordt gewekt dat de opgewekte energie naar huishoudens gaat. Maar nee, het gaat naar giga bedrijven, naar bedrijven met omzetten en winsten van honderden miljoenen. En die bedrijven gaan mooi weer spelen met deze ingekochte energie. Maar ze doen er verder geen sode….. voor .

Als deze energie voor de bedrijven eventueel meer kost dan fossiele energie, dan doen ze gewoon de prijzen omhoog en klaar is kees. En in hun (sociale) jaarverslagen rammen ze zichzelf op de borst, omdat ze "zo groen" zijn. Kijk ons eens !

Op hun eigen bedrijfsterreinen zou plaats zijn voor bij elkaar 34 windmolens, of anders zouden ze goed kunnen zorgen voor terreinen met minder overlast voor de omgeving. Of ze zouden kunnen zorgen voor een hogere prijs voor die energie en dus een veel grotere compensatie voor mensen, die dagelijks (heel veel) last hebben van die enorme masten. Maar die bedrijven zijn niet sociaal. En ze hebben geen van de vier iets te maken met G-O, laat staan met Oude- of Nieuwe-Tonge. En er wordt heus wel "gecompenseerd". Vraag het maar aan de actievoerders van de "Mallemolens". Per jaar gaat er € 100.000,-- via een stichting naar 3 gemeentes: Schouwen-Duiveland, Tholen en Goeree-Overflakkee. Aanvragen uit die gemeentes, specifiek uit omliggende dorpen, worden beoordeeld door die stichting. Die krijgen allemaal € 25.000,-- per jaar. Dat lijkt veel, maar dat stelt niks voor. Het is een schijntje van wat eigenaren van de gronden, waarop de molens worden gebouwd, ontvangen. En dan krijgen de twee dorpen, die echt alle last van de molens hebben geen voorrang en krijgen niet "meer". Niet echt eerlijk, want Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland hebben gezorgd voor plaatsing tegen G-O aan, zo ver mogelijk weg van hun eigen dorpen. In Bruinisse moet je bij wijze van spreken een verrekijker gebruiken om ze te kunnen zien. Maar de inwoners van dat dorp ontvangen net zo veel als die van Oude- en Nieuwe Tonge.

Over de plaats van de molens valt trouwens nog wel (veel) meer te zeggen. De actievoerders van Mallemolens hebben gevraagd plaatsing langs de N59 als alternatief te onderzoeken. De gemeente G-O heeft een bureautje gevraagd dat te onderzoeken. Waarschijnlijk stond al in de onderzoeks-opdracht dat de uitkomst negatief moest zijn. In een vloek en een zucht kwam er een flutrapportje met als conclusie, dat het echt niet kon. Goh, hoe kan dat nou ?

Belangrijkste afwijzingsgronden kort door de bocht: natuur en te dicht bij de weg. Plaatsing in de Krammer: natuur (eilandjes met natuurlijke begroeiing , daar ooit gemaakt voor natuurontwikkeling en voor de vogels. Maar geen Natura 2000, want als je Natura 2000 bent, dan ben je "elite-natuur" en anders maar gewoon "volks-natuur" en dicht bij de weg (als je van Bru naar Oude-Tonge rijdt kun je de windmolen vanuit je auto bijna aanraken).

En dan nu dus een feestje vanwege de "feestelijke opening" van het Krammer windpark. In goed Nederlands, het Krammer Fest geheten. In de uitnodiging staat dat Zeeuwind en Deltawind alle omwonenden graag uitnodigt om deze feestelijke opening samen te vieren. Natuurlijk is de uitnodiging gedrukt op een groep papiertje. Groen, u weet wel : Van je groen en geel ergeren.
Er vinden "diverse activiteiten" plaats, bijv. Zeeuwse foodtrucks, een Zeeuwse DJ, Zeeuwse bands, allemaal speciaal gecontracteerd om de blijde gasten op het festival uit Oude- en Nieuwe Tonge te vermaken. Of zouden de organisatoren wellicht stiekem rekenen op minder enthousiasme bij de bewoners van Oud- en Nieuwe Tonge, maar wel meer uit Bruinisse, Oosterland enz. ?

Ik vind 't eigenlijk een ultieme vorm van mensen pesten. Je vraagt Willem Alexander de officiële opening te verrichten. Die doet dat omdat het gaat om "het grootste burgerinitiatief" van Nederland, samenwerking van twee coöperaties en een echt hollands project. Niemand zal hem hebben verteld over de bewoners van Oude- en Nieuwe-Tonge. En waar hij woont heeft hij nooit last van windmolens. Eigenlijk zouden de bewoners met grote spandoeken hun mening kenbaar moeten maken, maar dat gaat met het gedweeë en godvruchtige volk van G-O natuurlijk niet gebeuren.

En je geeft een "gratis feestje" (dat gaat toch gewoon af van de centen die ook aan compensatie besteed hadden kunnen worden), je krijgt een paar honderd koningsgezinden, resp. jeugdige discogangers, je maakt foto's, je plaatst leuke persberichtjes met die foto's en je hebt het weer voor elkaar. Einde protesten (de PvdA vindt het feestje nu al leuk), einde ruimhartige compensatie en voor minimaal 20 jaar de leefbaarheid en de schoonheid van de omgeving van de twee dorpen naar de knoppen.
Hoe maak ik "mijn idealen" waar over de ruggen van anderen en hoe strooi ik daarna nog volop zout in hun open wonden.

Voor het antwoord op die vragen: neem contact op met Deltawind, Zeeuwind.

Stekelpaardje


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>