Arco Hoekman is trots op de schat die hij heeft gevonden en de plek die het heeft gekregen in het Streekmuseum.  Foto: Sam Fish
Arco Hoekman is trots op de schat die hij heeft gevonden en de plek die het heeft gekregen in het Streekmuseum. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Schat van Dirksland nu in het Streekmuseum

Actueel 583 keer gelezen

De zomer van 2018 staat voor de meeste mensen in het geheugen gegrift door de extreem warme en droge zomer. Voor Arco Hoekman uit Dirksland heeft diezelfde zomer nog een extra plekje in zijn herinneringen. Hij vond die zomer namelijk de grootste schat van Nederland.

Door Sam Fish

Als 10-jarig jochie was Arco al op zoek naar schatten. Zijn vader had een metaaldetector die eigenlijk niet gebruikt werd en Arco had een grote interesse in de oudheid. Die twee dingen combineerde hij, niet wetende dat het hem jaren later een prachtige vondst zou opleveren.

"Het was zaterdag 28 juli, einde van de middag. Het was eigenlijk tijd om naar huis te gaan voor het avond eten, maar ik belde naar huis om te vragen of ik toch niet nog heel even kon blijven," begint Arco. "Ik weet niet wat het was, maar elke keer als ik langs dit stuk grond kwam wilde ik hier met mijn metaaldetector overheen. En toen ik dat eenmaal aan het doen was had ik het gevoel dat ik door moest gaan." Als hij niet naar zijn gevoel had geluisterd had hij de schat nooit gevonden. "Hij lag niet diep, ik hoefde maar één keer echt te scheppen. De eigenaar van het land zei dat ik geluk had dat het niet vaak omgeploegd werd," gaat hij verder. "Toen ik voor de tweede keer de schep in de grond zette raakte ik de pot. Ik ben voorzichtiger te werk gegaan en kwam toen een hoop losse munten tegen met daaronder de pot en de klomp met munten."

Zilveren munten
In totaal vond Arco die dag zo'n zevenhonderd losse zilveren munten bijna 2300 munten die aan elkaar geplakt zaten. "Het is allemaal een schatting. Sommige munten zitten nog aan elkaar geplakt en wat in de klomp zit is sowieso een schatting omdat we dat niet goed kunnen tellen," vertelt hij. "Een muntenspecialist heeft zich erover gebogen en kon mij vertellen dat de munten uit de Middeleeuwen stammen. De jongste munt is van 1526, vertelde hij mij, de oudste van 1305." Op de munten staan geen data zoals dat tegenwoordig het geval is, maar aan de hand van de beelden op de munt en de vorm ervan kan er een goede schatting gemaakt worden van de tijd waarin de munten werden gebruikt.

Openbaar
Om veiligheidsredenen is er vanaf dinsdag 9 april permanent een replica van de klomp te vinden. De echte pot en wat losse munten liggen wel in het museum. "Misschien dat de echte klomp op bepaalde dagen in het museum komt te liggen, maar dat kunnen we nog niet garanderen," aldus Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum.
Kijk voor de openingstijden van het museum op de website
www.streekmuseum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant