Een trotse Tim Bienefelt in de RAi, waar hij Nederlands jeugdkampioen Boulanger werd.
Een trotse Tim Bienefelt in de RAi, waar hij Nederlands jeugdkampioen Boulanger werd.

Tim Bienefelt: Nederlands jeugdkampioen Boulanger

Actueel 859 keer gelezen

Sommelsdijk- Een veel gebezigde constatering in huize Bienefelt is: 'Tim is niet geboren, maar gebakken'. En daarmee wordt de liefde van zoon Tim voor het bakken van brood en banket in optima forma verwoord.

Door Henk Blanke

Tim Bienefelt, 19 jaar oud, het bakkersvak in de genen meegekregen, werd vorige week Nederlands kampioen broodbakken. Tijden een driedaagse wedstrijd in de RAI wist hij de andere provinciale kampioenen achter zich te laten en er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

Skills Heroes
De landelijke wedstrijd was georganiseerd in het kader van de Skills Heroes, vakwedstrijden tussen leerlingen van mbo-scholen in Nederland. Tim, leerling van het Albeda college in Rotterdam en woonachtig in Sommelsdijk, vertegenwoordigde de provincie Zuid-Holland. Drie dagen lang werd het uiterste van de kandidaten gevraagd. De eerste dag begon met het bakken van 10 verschillende tarwebroden. De verhouding van de ingrediënten: bloem, gist, desem en water moest door de kandidaten zelf bepaald worden. Zij konden daardoor hun persoonlijke stempel op de smaak, maar ook op de vorm drukken.

Daarna kwam het vlechten aan de beurt. Dit is al verre van gemakkelijk, maar een vlechtbrood maken is zonder meer een kunststuk. De afsluiting van dag één was een pain roulé, een soort koffiebroodje. Tim maakte daar met spinazie, spek, mozzarella en kaas een 'smulwerk' van. Dag twee stond in het teken van de croissant. Zoet en hartig, Tim scoorde bij beide onderdelen optimaal. Het thema van het kampioenschap was Rusland. Rond dit thema moest een showstuk van brood gebakken worden. Tim koos voor het Kremlin. In dat 'broodgebouw' werden kennis, vakmanschap en creativiteit in elkaar verweven. Op dag drie stonden roggebrood, foccacia en quiches op de opdrachtenlijst.

Na een battle van 15 uur in drie dagen werd eindelijk de uitslag bekend gemaakt. Tim Bienefelt veroverde de eerste plaats. Maanden van uitproberen van vele recepten, van bijwonen van demo's, van raad vragen aan deskundigen, van oefenen, oefenen en nog eens oefenen hadden hun vruchten afgeworpen. Als Nederlands kampioen mag Tim ons land vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen brood bakken, eind augustus in Kazan, midden in Rusland. En Tim? Uiteraard is hij trots op zijn behaalde topprestatie. Hij blijft echter wel zichzelf en gaat gewoon door met dat waar hij mee bezig is: maandag naar school, de rest van de week werken bij bakkerij Koese en voor de rest van de tijd: werken aan zijn hobby: brood en banket.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant