Het jeugdbestuur met het bordje 'Rookvrij', vanaf komende week bij Good Luck te zien, met als doel een rookvrij sportcomplex te hebben.
Het jeugdbestuur met het bordje 'Rookvrij', vanaf komende week bij Good Luck te zien, met als doel een rookvrij sportcomplex te hebben.

Good Luck heeft een rookvrij sportcomplex

Actueel 525 keer gelezen


Middelharnis – Een aantal jaren geleden hoorde Jan de Leeuw, als voorzitter van Korfbalvereniging Good Luck, tijdens een vergadering van de Korfbalbond over het idee om een totaal rookverbod bij de verenigingen in te stellen. Bij zijn toenmalige bestuursleden kreeg hij weinig steun, maar vanaf volgende week geldt toch een totaal rookverbod op het terrein van de korfbalvereniging in Middelharnis. En dat mede door de steun van het nieuwe jeugdbestuur.

Door Fred Götzenberger

Vaak sta je buiten naar een sportwedstrijd te kijken en dan komt er opeens een sigarettenwalm voorbij. Dan blijkt dat één van de toeschouwers een verstokte roker te zijn, die met overige toeschouwers in de buurt, toch even een peuk moet opsteken. 'Nou, ik heb dat meegemaakt', vertelt Sem. 'Liep ik het veld af moest ik eerst door een walm rook. Dat is echt vies.' Hij krijgt bijval van de overige leden van het jeugdbestuur. De 14-jarige Bente is ook blij dat er niet meer gerookt wordt op de vereniging. 'Ik zie wel eens leeftijdgenootjes die dan toch beginnen met roken. Ik doe het in ieder geval niet.' Een ander jeugdlid Max zegt er ook niet aan te beginnen. 'Ik vind die plaatjes op die pakjes zo eng. Dat wil ik echt niet.' Jeugdlid Mees vind de sigaar van zijn opa ook niet lekker ruiken en zou het prima vinden als de sigarettenpakjes in een kluis bij de ingang werden gestopt. 'Niet het terrein op met die sigaretten.' Jan de Leeuw hoort het glimlachend aan. 'Het is toch fantastisch dat de jeugd zo reageert, een paar jaar geleden had ik dat echt niet voorzien', zo vertelt hij. 'Maar we betrekken de jeugd ook bij de bestuursvergadering en ze zijn erg enthousiast'. Opvallend is dat bestuursleden en het jeugdbestuur geen van allen rokers zijn. Kortom, volop steun voor het initiatief dat voortkomt uit een samenwerking tussen De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en ook gesteund wordt door het NOC-NSF.

Bij Good Luck was men er heel snel uit, steun van het bestuur en jeugdbestuur zorgde voor de stap naar een rookvrij complex. 'Er zijn ongeveer zo'n 20 leden binnen de vereniging die roken', geeft de voorzitter aan. 'Opvallend is dat veel spelers van het eerste team roken, dus dat wordt nog wel een dingetje. Ik denk wel dat iedereen zich gaat houden aan het verbod.'
Er werd nog geopperd om een rookhok neer te zetten nabij de ingang maar dat idee verdween al snel in de prullenbak. 'Nee, het kan natuurlijk niet zo zijn dat we een rookvrij complex hebben maar dan toch een rookruimte creëren voor de verstokte roker. Als je dan binnenkomt is het eerste wat je ziet een rookruimte. Dat gaan we echt niet doen', zo zegt De Leeuw resoluut.

Nu is er voor de rokers die 'gezond' willen roken ook de elektrische sigaret, maar ook die is niet welkom op het complex van de korfballers. 'We hebben gezegd dat we een totaal rookverbod handhaven en elektrisch roken is ook roken, dus ook niet op ons complex.'
Inmiddels zijn de leden op de hoogte gesteld van het rookverbod en tot nu toe is er alleen maar positief gereageerd. 'En wij gaan natuurlijk ook de verenigingen die bij ons wedstrijden komen spelen op de hoogte brengen van het rookverbod en ook zullen we de korfbalbond informeren', legt De Leeuw uit.
Komende week worden de asbakken verwijdert en de bordjes met 'Rookvrije generatie' op het complex aan de Oostplaatseweg geplaatst. Goodluck is daarmee eerste sportvereniging op Goeree- Overflakkee, die een rookvrij sportcomplex heeft.

Vanaf volgende week zal iedereen die tracht een sigaret op te steken op het korfbalterrein worden aangesproken. 'Men moet wel beseffen dat wij geen sigaret op ons terrein wil zien, wij moeten als volwassenen het goede voorbeeld geven', aldus Jan de Leeuw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant