Afbeelding

De musea op Tiengemeten gaan weer open!

Actueel 384 keer gelezen

Tiengemeten -  In het weekend van 30-31 maart a.s. gaan  het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum op Tiengemeten weer open voor publiek! Vanaf zaterdag 30 maart na 12.00 uur kunt u al terecht.  

Het Rien Poortvlietmuseum viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum op het eiland met de expositie "Het jaar rond". 
Rien Poortvliet (1932 - 1995) wordt ook wel de man van de boeken genoemd: 
De prachtige uitgaven waarin de natuur, paarden, honden, het boerenleven of de kabouters uitgebreid belicht worden. Maar ook zijn jaarlijkse dierenkalender is een begrip geworden.                                                                                                            

In het kader van het 10-jarig bestaan van het museum op Tiengemeten worden dit seizoen de originele olieverfschilderijen en aquarellen geëxposeerd, die Poortvliet maakte voor de jaarlijkse kalenders. In de expositie krijgen vrijwel alle wilde dieren die in Nederland voorkomen, een prominente plaats. En dat op het natuureiland Tiengemeten!                                                                                                                              

Ook de weerspreuken, voor elke maand één, uit de "Kabouterspreekwoorden", evenals de aquarellen voor de kabouterverjaardagkalenders krijgen dit jaar een mooie plek in het museum. 
De Kabouters wonen nog steeds op de kabouterzolder van het Rien Poortvlietmuseum. Ook daar is het feest: originele aquarellen van "Kabouter kinderversjes",  "Van een kabouter die niet met vakantie wil" en "De wereld van de kabouter"  omringen het kabouterspeelhuis, de kabouterboot en de voorlees- en knutseltafels.
Op Tweede Paasdag, in het jubileumweekend van 6 en 7 juli zijn er speciale activiteiten voor de kinderen.
Kortom: voor jong en oud is er veel moois te zien en te beleven!

Het Landbouwmuseum op Tiengemeten staat dit jaar vooral in het teken van de suikerbietenteelt vroeger.
Suikerbieten hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen bij de akkerbouw. Het grootste deel werd op de kleigronden geteeld, dus ook in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten. Zaaien, verplegen en vooral oogsten gaf bij deze teelt veel en zwaar handwerk. Voor zaaien, scho?elen en transport werd tot ca. 1950 veelal met paarden gewerkt. De oogst was jarenlang alleen handwerk (ca 150 jr.).  Na 1960 werden verschillende typen bietenrooiers ontworpen. In enkele jaren was het handwerk overgenomen door machines. De vrijwilligers van het museum geven u desgewenst uitgebreid informatie over de wijze van telen van de suikerbieten, de feiten als opbrengsten, maar ook over CO2 opname en moderne wijze van gebruik van het product dat minder schadelijk is voor het milieu.

Op de proefvelden naast het landbouwmuseum worden graansoorten, suikerbieten, aardappelen en diverse oude gewassen geteeld. Tevens worden de zogenaamde Hoeksche Randen getoond, die in de Hoeksche Waard honderden kilometers akkerranden sieren en een duidelijk functie hebben in de biodiversiteit.
Ook de Meccano Expositie mag niet overgeslagen worden: In de educatieve ruimte kunnen ouders en kinderen hun hart ophalen. Je kunt er naar kijken en genieten en zelfs mee spelen.
Kortom, de moeite waard!

De musea zijn, met uitzondering van maandag, alle dagen geopend van 10.30 – 16.30 uur. U koopt bij het Info-punt van Natuurmonumenten op de vaste wal bij Nieuwendijk een combi-museumdagkaart: volwassenen € 12,50 en kinderen € 6 en u kunt beide musea bezoeken (incl. kosten pont). De pont vaart elke heel uur richting Tiengemeten.       
Verdere informatie over de musea, de exposities e.d. vindt u op de websites of bij één van de coördinatoren.

Landbouwmuseum Tiengemeten:    Rien Poortvlietmuseum Tiengemeten:
www.landbouwmuseumtiengemeten.nl    www.rienpoortvlietmuseum.nl 
Johan Dam, tel 06 20156658        Adrie Konijnendijk, tel. 06 22144466
info@landbouwmuseum.nl         info@rienpoortvlietmuseum.nl                                


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant