Afbeelding

Schoolkoor CSG Prins Maurits en Vocaal Ensemble Magnificat verzorgen op 23 maart Easter Choral Evensong

Actueel 557 keer gelezen

In de aanloop naar Pasen krijgt u de gelegenheid om een traditionele Choral Evensong bij te wonen in de Hervormde Kerk van Oude-Tonge. Het schoolkoor van CSG Prins Maurits onder leiding van Marco van 't Hoff en het Vocaal Ensemble Magnificat onder leiding van Mirjam van den Hoek brengen de vaste onderdelen van een Evensong cf. the Book of Common Prayer uit 1662 ten gehore. Het thema 'God so loved the world' loopt als een gouden draad door de muziek. 

Het dagelijks zingen van de Evensong behoort tot de vaste taken van ieder Engels koor, verbonden aan kerk, kathedraal of College. Vandaar dat vele (Engelse) componisten zich hebben toegelegd op het schrijven van muziek die tijdens deze muzikale dienst van Woord en Gebed kan worden gezongen. De liturgie van de Choral Evensong is al sinds 1662 dezelfde. Ook in Oude Tonge zullen op 23 maart psalmen, twee schriftlezingen, gevolgd door het Magnificat (lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (lofzang van Simeon) in de vaste volgorde uitgevoerd worden. Het is een soort vesperviering, een plaats om tot rust te komen, je hart op te halen, te mediteren. Een Evensong kent geen preek en is meer een zang- en bezinningsbijeenkomst van ongeveer een uur. 

De muziek is in de Choral Evensong de religieuze en artistieke voertaal. Beide koren zullen afwisselend, maar ook samen te horen zijn. Er is veelal gekozen voor moderne muziek, zoals bijvoorbeeld Preces and Responses (het koorgebed) van Bernhard Rose (1916 – 1996) en Nunc Dimittis (de lofzang van Simeon) gecomponeerd door Arvo Pärt (1935 - ). Van de Deense componist Niels W. Gade zal in het Deens het Benedictus en Amen klinken, alsmede het stuk Påske. 

U bent van harte welkom bij deze Evensong op zaterdag 23 maart 2019 in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. De aanvang is geheel volgens traditie om 17.00 uur. Van de bezoeker wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om de onkosten te bestrijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant